Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Ο Παπακωνσταντίνου ... ανακαλύπτει τη Φυλή και την Κερατέα

Από τα δελτία τύπου του ΥΠΕΚΑ, έγινε γνωστή η επίσκεψη του υπουργού ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου, στις εγκαταστάσεις της Φυλής και στην Κερατέα. Προφανώς, για να έχει ιδία άποψη για το που θα εγκατασταθούν οι τέσερις νέες μονάδες, που αποτελούν το ... αντικείμενο του "πόθου" κυβέρνησης και, κυρίως, εργολάβων και των οποίων έχει δρομολογηθεί η δημοπράτηση.

Από τις σχετικές ανακοινώσεις προκύπτουν αβίαστα δύο πράγματα:

- αφενός, ότι δεν έχει μετακινηθεί στο ελάχιστο η κυβέρνηση και το υπουργείο, αφού, για μια ακόμη φορά, επισημαίνεται η ανάγκη υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού "το ταχύτερο δυνατόν"

- αφετέρου, ότι αγνοείται τελείως οποιαδήποτε σκέψη τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων Λαυρεωτικής - Σαρωνικού. Γίνεται, απλά, λόγος για αλλαγή της χωροθέτησης της ΟΕΔΑ Κερατέας.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν είναι γνωστές αντιδράσεις των δήμων Φυλής και Λαυρεωτικής.

5 σχόλια:

 1. Αγαπητοί κύριοι.
  Οι ανακοινώσεις σας προκαλούν ερωτηματικά!!!
  Δεν μπορούμε να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τη Φυλή και την Κερατέα στη διαχείριση των σκουπιδιών.
  Η Φυλή αποτελεί το ''κολαστήριο'' της Αττικής και η Κερατέα το κλασικό παράδειγμα της νοοτροπίας ''μακριά από τον τόπο μου, κι όπως να ΄ναι''.
  Ερωτώ, η φράση σας '' αφετέρου, ότι αγνοείται τελείως οποιαδήποτε σκέψη τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων Λαυρεωτικής - Σαρωνικού'', αγνοεί το γεγονός ότι η Κερατέα ΑΝΟΙΓΕΙ τον καταστροφικό δρόμο της καύσης των απορριμμάτων;
  ΤΙ ΘΕΣΗ ΠΕΡΝΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ;
  Σας ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στο σχόλιο που προηγήθηκε, οφείλουμε ορισμένες διευκρινίσεις, παρόλο που η μέχρι τώρα στάση της Πρωτοβουλίας συνεννόησης κάθε άλλο παρά ερωτηματικά δημιουργεί:
  - Ανεξάρτητα από τη διαφορά κλίμακας και ανεξάρτητα από τα αίτια που παρακινούν τους κατοίκους της Κερατέας, η συγκεκριμένη εγκατάσταση της Κερατέας, όπως και αυτή του Γραμματικού, δεν παύει να είναι μια μικρογραφία της Φυλής και να αντιγράφει με ακρίβεια την ίδια αντικοινωνική και αντιπεριβαλλοντική λογική, που οδήγησε τη Φυλή στη σημερινή κατάσταση, τη συντηρεί και την επεκτείνει. Από αυτήν την άποψη δεν δικαιούται κανείς να προσπερνά αυτό που επιχειρείται να γίνει και στην Κερατέα.
  - με την αναφορά μας στην Κερατέα θέλαμε, ακριβώς να καυτηριάσουμε την αναποτελεσματικότητα της υποτιθέμενης εναλλακτικής πρότασης της δημοτικής αρχής Λαυρεωτικής, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λύσεις προσαρμόσιμες στον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό. Προφανώς, φίλε κύριε Καλιακούδα δεν το γνωρίζετε, αλλά είμαστε οι πρώτοι που ανοίξαμε ένα μέτωπο δημόσιας κριτικής σε αυτή τη στάση και, ιδιαίτερα, στις επιλογές υιοθέτησης μεθόδων θερμικής επεξεργασίας στην Κερατέα, ακόμη και στην περίπτωση που πράγματι θα υιοθετούνταν λύσεις τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σας ευχαριστώ για την απάντηση,
  αλλά στην ανάρτηση σας δεν αποσαφηνίζονται τα όσα διευκρινίζετε με το σχόλιο σας.
  Επίσης αναρτάτε το ΄΄Κερατέα ένας χρόνος μετά΄΄ σαν να μην συνέβη τίποτα το αρνητικό σε αυτό το χρόνο (σημ. κατάληξη στην επιλογή της καύσης) σαν να είστε αντικειμενικοί παρατηρητές!
  Από την άλλη μεριά στη Φυλή ετοιμάζουν την πανελλαδική καύση των νοσοκομειακών αποβλήτων και επίσης έγινε κρούση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τους καρκίνους στην περιοχή της Φυλής. Σε αυτά γιατί δεν αναφέρεστε;

  Σας ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κύριε Καλιακούδα, δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις από θέση ουδέτερου παρατηρητή. Ούτε "μασάμε" τα λόγια μας. Συμμετέχουμε μαχητικά και με συγκεκριμένες θέσεις, ακόμη κι αν χρειάζεται να δυσαρεστούμε και φίλους και συναγωνιστές. Και στην Κερατέα και στη Φυλή.
  Θα σας προτείναμε να ρίξετε μια ματιά στο "αρχείο της πρωτοβουλίας" (παρεμβάσεις - αρθρογραφία) και θα το διαπιστώσετε εύκολα.

  Για την Κερατέα, θα το ξαναπούμε. Οι (όχι καλές) εξελίξεις που ακολούθησαν τον πολύμηνο και σκληρό αγώνα που δόθηκε επιδέχονται πολλές και διαφορετικές ερμηνείες και εξηγήσεις. Άλλο, όμως, αυτό και άλλο να αγνοούμε τα γεγονότα ή την προσπάθεια να συζητηθούν και να επανεκτιμηθούν ορισμένα πράγματα.

  Μη μας καταλογίζετε αδιαφορία για τη Φυλή. Το blog αυτό μόλις ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα. Με τον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι περιαυτολογούμε, θα θέλαμε να σας πούμε ότι τη νέα εξέλιξη με την αποτέφρωση των νοσοσκομειακών, την αναδείξαμε πρώτοι, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους συναγωνιστές μας στη Φυλή.

  Ανατρέξτε, σας παρακαλούμε, στη "βιβλιοθήκη" (περιφερειακοί σχεδιασμοί - Αττική - Φυλή) και θα δείτε το ενημερωτικό υλικό που υπάρχει, παρόλο που ακόμη βρισκόμαστε σε διαδικασία καταχώρισης.

  Ίσως κάποιοι σχολιασμοί να είναι υπαινικτικοί, θεωρώντας δεδομένα ορισμένα πράγματα. Ίσως και να διαφεύγουν ορισμένα πράγματα που γίνονται ή θα γίνουν. Επειδή, όμως, δεν είμαστε κάποιος δημοσιογραφικός οργανισμός, στηριζόμαστε στο κλίμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και αλληλοπληροφόρησης, που υπάρχει ανάμεσα σε όλες τις συλλογικότητες, που έχουμε επιλέξει να εμπλακούμε σε αυτό το περίπλοκο και πολύ μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

  Από αυτή την άποψη, χαιρόμαστε και για τη δική σας παρέμβαση και σας ευχαριστούμε για τον κόπο που κάνατε να μας στείλετε τις παρατηρήσεις σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστώ.
  Καλή συνέχεια στην αξιόλογη προσπάθεια σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή