Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012

Ποδαρικό στο 2012 με διαγωνσιμούς σε Πελοπόννησο και Αττική

Όπως ήταν αναμενόμενο, αφού είχε προδιαγραφεί από τις εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος, μπαίνουμε στο 2012 έχοντας να αντιμετωπίσουμε μια εκτεταμένη προσπάθεια υλοποίησης περιφερειακών σχεδιασμών, με κοινά χαρακτηριστικά τις συγκεντρωτικές και υπερδιαστασιολογημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, την εκχώρηση της διαχείρισης στον ιδιωτικό τομέα και το σαφή προσανατολισμό σε μεθόδους ενεργειακής αξιοποίησης και καύσης.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να παραμένει στα συρτάρια ο νόμος – πλαίσιο για την ενοποίηση της νομοθεσίας διαχείρισης αποβλήτων και την ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98, που προβλέπει την ιεράρχηση των δράσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων. Όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα επιμόλυνσης των αστικών απορριμμάτων από επικίνδυνα βιομηχανικά και ότι η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση βρίσκονται σε νηπιακό επίπεδο.

Μια σύντομη ματιά για το τι γίνεται σε διάφορες περιφέρειες της χώρας:

Στην περιφέρεια Αττικής, μετά τη συγκρότηση του ειδικού διαβαθμιδικού οργάνου (ΕΔΣΝΑ), που έχει το ρόλο του φορέα διαχείρισης, άρχισαν να «τρέχουν» διαδικασίες για τη δημοπράτηση των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας (δύο σε Φυλή – Α. Λιόσια) και από μία σε Γραμματικό και Κερατέα, μέσα στο Γενάρη. Με αυτό το αντικείμενο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής για την παρακολούθηση εφαρμογής του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων. Είναι γνωστό ότι η μελέτη αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού, καθώς και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, εγκρίθηκε η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας, σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 28/12 και σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 29/12. Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου πάρθηκε με υποτυπώδη ενημέρωση, ενώ επιχειρήθηκε να εμφανιστεί από τον κ. Τατούλη σαν ομόφωνη. Υπήρξε καταγγελία ενός, τουλάχιστον, περιφερειακού σχήματος. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχει αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός από 2/12/2010 και εγκεκριμένη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από 24/11/2012 (σχετικά υλικά εδώ).

Στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των δύο κεντρικών ΟΕΔΑ της περιφέρειας στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται, προ πολλού, σε πλήρη εξέλιξη προσπάθειες κατασκευής νέων ΟΕΔΑ, που σχεδιάζονται σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων (πρώην νομών). Ξεχωρίζουμε την περίπτωση της Ημαθίας, όπου οι πολίτες καταφέρνουν ακόμη να μπλοκάρουν την κατασκευή του έργου (έχει ανατεθεί), την περίπτωση της ΝΑ Θεσσαλονίκης, όπου έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι της ΟΕΔΑ, μέχρι και τη μονάδα καύσης (υπάρχει εναλλακτική πρόταση του κ. Οικονομόπουλου) και την περίπτωση της ΒΔ Θεσσαλονίκης (Μαυροράχη), όπου λειτουργεί ο ΧΥΤΑ και έχει υπάρξει θετική γνωμοδότηση στην προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση της μονάδας επεξεργασίας (αναμένεται να κατατεθεί η μελέτη περιβαλλοντικών  επιπτώσεων).

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση (προεπιλογή) της δημοπράτησης της μοναδικής ΟΕΔΑ της περιφέρειας. Πρόκειται για το «καμάρι» του κ. Κουκουλόπουλου, με φορέα διαχείρισης τη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, μοντέλο που προσπάθησε να εφαρμόσει (ως προς το σχήμα), χωρίς να το καταφέρει, και στην Αττική.

Στην περιφέρεια Στερεάς, εξελίσσεται μια «υπόγεια» προσπάθεια να δρομολογηθούν κεντρικές εγκαταστάσεις, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των δήμων. Η προσπάθεια αυτή προσκρούει, προς το παρόν, σε μια τεκμηριωμένη εναλλακτική πρόταση περιφερειακού σχήματος, που φαίνεται να συγκεντρώνει μια ευρύτερη αποδοχή (και στο χώρο των εργαζομένων στους ΟΤΑ).

Στην περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, εγκρίθηκαν, πρόσφατα, οι περιβαλλοντικοί όροι για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία, ενώ έχει υπάρξει μελέτη για τη δημοπράτηση της μονάδας επεξεργασίας της Αχαΐας, που ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του 2010. Στο πλαίσιο μιας διαβούλευσης, πρίν τη δημοπράτηση του έργου, κατατέθηκε παρέμβαση του κ. Οικονομόπουλου

Στην περιφέρεια Κρήτης, το θέμα του περιφερειακού σχεδιασμού κρατείται ανοιχτό. Αναμένεται, ωστόσο, σχετικά σύντομα το περιφερειακό συμβούλιο να κάνει τις τελικές επιλογές του. Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν: η παλιά πρόταση της κ. Λουιζίδου και η παρεμφερής του κ. Μαυρόπουλου, η αντιπαραθετική σε αυτές πρόταση του κ. Οικονομόπουλου, καθώς και η πρόταση που κατέθεσε το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων Κρήτης και έχει εκπονήσει ο κ. Κυρκίτσος.

Για τις υπόλοιπες περιφέρειες (Θεσσαλία, Ήπειρος, Ιόνια νησιά, Β. Αιγαίο και Ν. Αιγαίο – Κυκλάδες), πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις (Καρβουνάρι, Ελληνικό Ιωαννίνων, Λευκίμμη, Άνδρος, Σάμος), δεν είναι γνωστό το τι διαδραματίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου