Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012

Ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες στο δήμο Ευρώτα και στην Άνδρο

Δύο ενδιαφέρουσες τοπικές πρωτοβουλίες γνωστοποιήθηκαν, προτού λήξει το 2011. Κοινό χαρακτηριστικό τους η επιδίωξη για μια εναλλακτική διαχείριση με πρωτεύουσα στόχευση τη διαλογή στην πηγή και τη μείωση των απορριμμάτων. Ανεξάρτητα από τις επιμέρους πλευρές (τεχνικές, οικονομικές, κοινωνικές) του τελικού σταδίου διαχείρισης, για τις οποίες αναπτύσσεται ένας διάλογος ανάμεσα στις διάφορες συλλογικότητες, πρόκειται αναμφίβολα για αξιοπρόσεκτες δραστηριότητες, που χρειάζεται να βρουν μιμητές.

στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας

εδώ η πρωτοβουλία ανήκει στο δήμο, που εκπόνησε μια πρόταση εναλλακτικής διαχείρισης (παρατίθεται στη συνέχεια). Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, ανάμεσα στο δήμο και την εταιρεία λαϊκής βάσης «Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ».

πρόταση εναλλακτικής διαχείρισης

στην Άνδρο

εδώ η πρωτοβουλία προήλθε, αρχικά, από τις συνεχείς δραστηριότητες και πιέσεις της Ανδριακής Πρωτοβουλίας για Λιγότερα Απορρίμματα (ΑΠΛΑ), που βρήκε ανταπόκριση στο δήμο Άνδρου και τους επαγγελματίες του νησιού και οδήγησε στη συγκρότηση ομάδας εργασίας για την προώθηση της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης.

2011_12_16_ανακοίνωση δήμου-φορέων

2 σχόλια:

 1. Αυτό του Δήμου Ευρώτα είναι η γνωστή σούπα
  των Ε.Ε.Α.Α. - Ο.Ε.Α.- ΥΠΕΚΑ - ΕΜΠ.
  Κατά την πάγια υπνωτική τακτική που βλέπουμε και στους ΠΕΣΔΑ αρχίζει υμνώντας την ΔσΠ (2008/98) γιά να καταλήξει σε ομιχλώδεις προτάσεις και φαραωνικές αναλογικά ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ εγκαταστάσεις σαν να μην έγινε τίποτα (ποιοτικά και ποσοτικά) από την ΔσΠ. (βλ. μπλε καδοι,ΕΜΑΚ (!), δεματοποιητές!, βιομηχανικούς κεντρικούς κομποστοποιητές (..? !) κ.α πολλά χωρίς ποσοτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα των μεγεθών.

  Ειναι ακόμα μία ''πρόταση σούπα''από τις μελέτες Κυρκίτσου και Λοιζίδου(πριν παρέμβει η Λακωνική Ενεργειακή) του εκεί δημάρχου (γιαρός), που αφήνει αλώβητο (φυσικά) τον ΠΕΣΔΑ Πελοπονήσου στην λογική του ''φάε και άφησε να φάμε και εμείς''

  Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το μόνο σίγουρο και έτσι όπως είναι διατυπωμένη η πρόταση της εναλλακτικής διαχείρισης (στο Δήμο Ευρώτα) καταλαβαίνει κανείς εύκολα όλους όσους πέρασαν από τα γραφεία του Δημάρχου, είπαν το μακρύ τους και το κοντό τους και περιμένουν...Συμφωνώ με τον κύριο Δαμάσκο (περί σούπας) που για όσους ασχολούνται είναι ξεκάθαρο ότι στο πεδίο Β.β2 αναφέρεται ότι "Το υπόλειμμα οδηγείται σε Granulator για τη παραγωγή RDF(Στερεού εναλλακτικού καυσίµου)"
  και παρακάτω στην ίδια παράγραφο "Το οργανικό κλάσµα οδηγείται ακολούθως σε κλειστό σύστηµα κοµποστοποίησης µε διαδοχικά και σε παράλληλη διάταξη κανάλια ή σε fermenter για παραγωγή βιοαερίου).Η εγκατάσταση θα περιλαµβάνει µηχάνηµα ανοίγµατος σακούλας,Βαλλιστικό ∆ιαχωριστή ,Μαγνήτες, ∆ιαχωριστής µη σιδηρούχωνµετάλλων, Καµπίνα χειροδιαλογής και Κόσκινα." και όλα αυτά για ένα Δήμο με 9,000-10,000 τόνους ετησίως!!!
  Το κερασάκι στη σούπα είναι το απίστευτο "Λόγω του ότι αποµένει ένα υπόλειµµα 7% από τη µέθοδο της κοµποστοποίησης, προτείνουμε τη µέθοδο του δεµατοποιητή για τη επεξεργασία του υπολείµµατος αυτού, η οποία είναι προσωρινή και για 2έτη (!!!!) έως ότου η προτεινόµενη λύση από την περιφέρεια υλοποιηθεί...."
  Όλα αυτά προτάθηκαν και γράφτηκαν, πριν το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε. εταιρεία Λαϊκής -Κοινωνικής Βάσης. Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η Διαλογή στη Πηγή σε όλα τα ρεύματα των απορριμμάτων με στόχο το "Μηδενικό απορριπτόμενο υπόλειμμα σε ΧΥΤΥ" και εξορθολογισμό ΟΛΩΝ των προτάσεων προς συμφέρον του πολίτη καθώς αυτός που τελικά θα διαχειριστεί και θα καρπωθεί τα οφέλη είναι και παραμένει ο πολίτης κάθε Δήμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή