Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων: πως και με ποιους

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τα απόβλητα στη Βουλή, στην οποία υπήρξε παρέμβαση της Πρωτοβουλίας συνεννόησης, ένας άλλου τύπου διάλογος διεξάγεται, στο πλαίσιο του forum της Πρωτοβουλίας, με αντικείμενο την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων και τις σχετικές προτάσεις που διατυπώνονται. Η αρχή έγινε με άρθρο των Ηλέκτρας Κλείτσα και Δήμητρας Σπανουδάκη. Στη συνέχεια, υπήρξε παρέμβαση του Σταύρου Αργυρόπουλου και … έπεται συνέχεια

Παρατίθενται τα κείμενα που ξεκίνησαν το διάλογο:

Συνεταιρισμοί (ιδιωτών) για τη διαχείριση απορριμμάτων;
Μια παγίδα με πολλούς κινδύνους!

 Το τελευταίο διάστημα, μια σειρά από δήμους και δημοτικά σχήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, προσεγγίζουν σταδιακά τη θέση για την εναλλακτική, αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων – μια θέση την οποία το «Ξ» παλεύει μαχητικά από την περίοδο του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, που άνοιξε σε μαζικό επίπεδο τη συζήτηση σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών.

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Με εξαίρεση κάποια αριστερά δημοτικά σχήματα ή δήμους, όπως π.χ. ο δήμος της Ν. Ιωνίας ή του Ελληνικού στην Αθήνα, η στροφή αυτή είναι αποτέλεσμα της πίεσης από τα κάτω. Η μετατόπιση πολλών από αυτούς τους δημοτικούς φορείς, ενώ αποτελεί μια πρώτη σημαντική επιτυχία, δεν πρέπει να δημιουργεί καμία αυταπάτη και κανέναν εφησυχασμό – στο βαθμό που η πίεση από τα κινήματα και τις τοπικές κοινωνίες υποχωρήσει οι φορείς αυτοί θα υποταχθούν εύκολα στις πιέσεις των εργολάβων και της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, μέσα απ’ αυτή την εξέλιξη, δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη της πρότασης για τη λειτουργία των πρώτων μοντέλων της εναλλακτικής διαχείρισης αντί των μεγα-κατασκευών που θα καταστρέφουν την υγεία μας και το περιβάλλον για να βγάζουν κέρδη οι εργολάβοι.

Επομένως, η πίεση πρέπει να συνεχιστεί μέσα από την παραπέρα ανάπτυξη κινημάτων στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών και τη μεταξύ τους σύνδεση. Αυτό ισχύει σήμερα ακόμα περισσότερο απ’ ότι πριν από ένα ή δύο χρόνια, καθώς το κίνημα για την εναλλακτική, αποκεντρωμένη διαχείριση παίρνει όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις πανελλαδικά και αρχίζει να σημειώνει τις πρώτες σημαντικές επιτυχίες.

Το πλήρες κείμενο εδώ

Συνεταιρισμοί ή εταιρείες Κοινωνικής – Λαϊκής Βάσης
OΡΑΜΑ ή ΤΡΟΜΟΣ; Και μετά…..

Με αφορμή το άρθρο των δύο, κατά τη γνώμη αξιολογότατων συναγωνιστριών και συνοδοιπόρων, Ηλέκτρας Κλείτσα και Δήμητρας Σπανουδάκη, σε σχέση με τη Διαχείριση των Απορριμμάτων μας στο άρθρο τους «Συνεταιρισμοί (ιδιωτών) για τη διαχείριση απορριμμάτων; Μια παγίδα με πολλούς κινδύνους!» έχω να παρατηρήσω και να συμπληρώσω τα εξής:

Γράφω σαν εκπρόσωπος μιας Κοινωνικής – Λαϊκής προσπάθειας για τη Διαχείριση των απορριμμάτων μας που εκπροσωπείται- εκφράζεται με ένα πρωτόγνωρο ίσως σχήμα για τα Ελληνικά και όχι μόνο, δεδομένα. Για το θετικό μέρος της θέσης και δράσης, δείτε παρακαλώ την ουσία και πρακτική μεριά του προβλήματος και όχι την γενική –κοινωνική αντίδραση που σίγουρα περικλείει το όλον εγχείρημα και σίγουρα θα φανεί στο μέλλον. Όλα τα βήματα και δράσεις θα αναλυθούν εν συντομία για την κατανόηση του όλου εγχειρήματος.

Ιδρύθηκε εταιρεία, από 30 Λάκωνες (κατ’ αρχήν) και ονομάζεται «Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε. Έδρα η Σπάρτη Λακωνίας. Σκοπός και στόχος της εταιρείας αυτής: η συμμετοχή όλων των Λακώνων πολιτών, έστω και μία μετοχή στο πολυμετοχικό σχήμα της εταιρείας. Στόχος 90.000 Λάκωνες με συμμετοχή τέτοια ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε επίπεδο Νομού. Το εκτιμώμενο κόστος συμμετοχής του καθενός είναι περίπου 50 ευρώ δηλ. ΜΙΑ μετοχή. Επιθυμητή η συμμετοχή σε μειοψηφικό μέρος όλων των Δήμων του Νομού (ενδεικτικά μέχρι 49%). Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο στην όλη προσπάθεια.

Το πλήρες κείμενο εδώ

Ο διάλογος στο forum εδώ

3 σχόλια:

 1. Μπορείτε να φανταστείτε στην Κερατέα μια παρόμοια εταιρεία ΑΕ λαικής βάσης με συμμετοχή 49% και του δήμου (κυρίως για να μην έχουν νομικά προβλήματα που δεν θα πληρώνουν τέλη στον δήμο) που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα τους με τεχνολογία αεροποίησης ;

  Λεωνίδας Φωτιάδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω ότι είναι ατυχές το παράδειγμα. Αυτό που σκέφτεσαι Λεωνίδα και που μας καλείς να φανταστούμε είναι, ήδη, πραγματικότητα, χωρίς να χρειαστεί καμιά εταιρεία ΑΕ λαϊκής βάσης. Όλοι γνωρίζουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ίδιος ο δήμος Λαυρεωτικής έχει προτείνει τη συγκεκριμένη τεχνολογία και, επιπλέον, έχει κάνει σαφές ότι βλέπει το έργο να υλοποιείται με ΣΔΙΤ. Σε τι διασφαλίζει την τοπική κοινωνία, περιβαλλοντικά και οικονομικά, η αποκλειστική διαχείριση από το δήμο; Μήπως το σημερινό χάλι, για παράδειγμα, της Αττικής δεν το διαχειρίζονται και δεν το συντηρούν οι "θεσμικοί" μας (ο ΕΣΔΚΝΑ πριν και τώρα ο ΕΔΣΝΑ);

   Συμπερασματικά: ο πραγματικά δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος και η διαχείριση είναι πολύ σύνθετο πράγμα και, σίγουρα, δεν εξαντλείται στον ιδιοκτησιακό έλεγχο των υποδομών διαχείρισης από τους δήμους ή το κράτος. Το με ποιο τρόπο θα παρεμβαίνει και θα ελέγχει η κοινωνία είναι, ένα πολύ ανοιχτό σε περαιτέρω διερεύνηση ζήτημα και, βεβαίως, δεν εξαντλείται στις προτάσεις που έχουν ακουστεί, μέχρι τώρα.

   Διαγραφή
 2. Το παράδειγμα δεν το διάλεξα τυχαία αν και θα μπορούσα να βάλω εύκολα ένα άλλο όνομα δήμου. Γιατί τίποτα προς το παρόν δεν είναι πραγματικότητα και τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί από τον δήμο Λαυρεωτικής. Ψάχνονται ακόμη και θέλουν και ένα σχήμα που θα τους παρέχει ευελιξία Εύχομαι στην πορεία να μην υπάρξουν εκπλήξεις.

  Για όλα τα υπόλοιπα που αναφέρει ο Τάσος

  Να θυμίσω ένα κομμάτι από την πρόταση συναντίληψης που έχει καταθέσει η ΠΡΟΣΥΝΑΤ

  Τι αντιπροτείνουμε
  "τη διαχείριση των αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων από μεγάλους δήμους ή ομάδες γειτονικών δήμων, κάτω από, αποκλειστικά, κοινωνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων"

  συμπληρώνω με ένα κομμάτι από την πρόταση
  της Πρωτοβουλίας για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων

  "παλεύουμε για την δημιουργία των δομών εκείνων που αντιμετωπίζουν το ζήτημα των σκουπιδιών με ολοκληρωμένο, σύγχρονο, φθηνό και δημοκρατικό τρόπο με βάση την ανακύκλωση και την επιστροφή του κέρδους της στο ΣΥΝΟΛΟ της κοινωνίας"

  αν λοιπόν αυτό δεν αποτελεί πλέον "μοναδικό ορθό" μοντέλο, όπως αρέσκεται να λέγεται, και πρέπει να υπάρξει αλλαγή θέσης και άλλου είδους συναντίληψη και στόχευση τότε ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει συνεδρίαση όλων των συλλογικοτήτων που με τον ένα ή άλλο τρόπο συμφώνησαν ή υπέγραψαν ένα κείμενο συναντίληψης και μια πρόταση που κατατέθηκε από την ΠΡΟΣΥΝΑΤ και ασφαλώς μια τέτοια συνεδρίαση θα έχει πολύ έντονο ιδεολογικό και πολιτικό ενδιαφέρον

  Λεωνίδας Φωτιάδης

  ΑπάντησηΔιαγραφή