Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Από την επικαιρότητα της διαχείρισης απορριμμάτων

Συνεχίζεται η κατάληψη στο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας

Συνεχίζεται, για 11η ημέρα, η κατάληψη του ΧΥΤΑ της Πάτρας από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ξερόλακκας, με αποτέλεσμα στους δρόμους της Πάτρας και του Ρίου να έχουν συσσωρευτεί περισσότεροι από 3.000 τόνοι σκουπιδιών.

Αυτός είναι ο Τριπόταμος;
(από την Οικολογική ομάδα Βέροιας)

Ναι. Αυτός είναι. Με το κλείσιμο (;) της χωματερής στον Αλιάκμονα, χωματερές ξεφυτρώνουν παντού και στον Δήμο Βέροιας. Στα πλέον απίθανα σημεία. Τώρα, έχουμε μέσα στην κοίτη του Τριποτάμου, χωματερή φρούτων. Τεράστιες ποσότητες πορτοκαλιών, μανταρινιών, καρπουζιών, πετιούνται ανεξέλεγκτα. Με την πρώτη νεροποντή, όλα αυτά θα παρασυρθούν από το νερό και πάλι από την αρχή.

Άμεσα, θα ενημερωθούν και οι υπηρεσίες. Να περιμένουμε να γίνει κάτι; Να ελπίζουμε να γίνει κάτι; Θα δούμε. Και για να μην ψάχνονται, ταλαιπωρούνται και ξοδεύονται, λέμε ότι βρίσκεται πίσω από το Μακροχώρι.   Τον Δήμο Βέροιας, τον αφορά μήπως;


Αίτημα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας

Προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων κ. Παναγιώτη Μπέη

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης Μαρία Κανελλοπούλου και Ελένη Πορτάλιου αιτούμαστε την εισαγωγή του θέματος: Διαχείριση Απορριμμάτων (ιδιαίτερα Στερεών Αποβλήτων) Δήμων Αττικής, στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου.
Η διάλυση του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων Κοινοτήτων Νομού Αττικής) και η ίδρυση του ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη, συνοδεύεται - σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, δηλώσεις υπευθύνων, παρεμβάσεις της ΠΟΕ- ΟΤΑ και κοινωνικών φορέων που ασχολούνται με την ανακύκλωση - από την εγκατάλειψη ενός σχεδίου διαχείρισης που θα βασίζεται στις αρχές της ανακύκλωσης, της αποκέντρωσης, της κοινωνικής συμμετοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και της ανάληψης της αποκομιδής - διαχείρισης των απορριμμάτων από τους δήμους και την αιρετή περιφέρεια Αττικής. Το κόστος ενός τέτοιου μοντέλου είναι εξαιρετικά χαμηλό επ’ ωφελεία της συγκράτησης του ύψους των δημοτικών τελών.

Η προκήρυξη των έργων που προβλέπει ο σημερινός περιφερειακός σχεδιασμός σε Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό οδηγεί σε τετελεσμένα και de facto επιβολή ενός μοντέλου διαχείρισης υψηλού κοινωνικού και περιβαλλοντικού κόστους, με αποκλεισμό των δήμων και της περιφέρειας, υπέρ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Οι παραπάνω εξελίξεις συνηγορούν για την εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να εμπλακεί ο δήμος Αθηναίων σε ένα ζήτημα που αποτελεί, κατ’ εξοχήν, δικό του αντικείμενο πολιτικής. Επιφυλασσόμαστε για την κατάθεση ολοκληρωμένης εισήγησης εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης, παράλληλης με την εισήγηση των άλλων δημοτικών παρατάξεων που θα ζητήσουν να συζητηθεί το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου