Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

"Ενεργειακή" ημερίδα στον Πειραιά

Άλλη μια ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αυτήν τη φορά (Τετάρτη 14/3) από το δήμο Πειραιά.

Στους εισηγητές, πέρα από το κλασικό πάνελ των γνωστών περιφερόμενων εισηγητών, υπάρχει μια καινούργια ομάδα, με εισηγήσεις, κυρίως, για θέματα ενεργειακής αξιοποίησης. Αν προσέξει κανείς, θα δει ότι γίνεται λόγος για ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων του Πειραιά, όχι γενικά της Αττικής. Η ημερίδα είναι τμήμα μιας σχετικής συζήτησης (για την ενεργειακή αξιοποίηση - καύση), που έχει ξεκινήσει στον Πειραιά, από καιρό (από την εποχή του Φασούλα).

Πέρα από τον ειδικό τύπο διαχείρισης, στον οποίο προσανατολίζονται, αξίζει να σημειωθεί μια τάση "αποσκίρτησης" δήμων από τον περιφερειακό σχεδιασμό της συγκεντρωτικής διαχείρισης. Μια ανάλογη τάση εκδηλώθηκε και σε πρόσφατη συνεδρίαση του δήμου Αθήνας, στην οποία ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δήλωνε τη βούληση του δήμου να διαχειριστεί ο ίδιος τα απορρίμματά του, με τον τρόπο που θεωρεί κατάλληλο.

Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με την ιδιαίτερη στάση του δήμου Φυλής, με τις αντιδράσεις πολλών δήμων (της πλειοψηφούσας παράταξης στο περιφερειακό συμβούλιο και τον ΕΔΣΝΑ), αλλά και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων στην ΤΑ και τοπικών κοινωνιών στο θέμα της δημοπράτησης των νέων έργων στην Αττική, γίνεται αντιληπτό για ποιο λόγο υπάρχουν οι συνεχείς αναβολές της συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ για τη λήψη απόφασης δημοπράτησης.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προσθέσουμε την έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα, που επικρατεί, σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης των σχεδιαζόμενων φαραωνικών έργων. Με αυτά τα δεδομένα, η προσπάθεια να υλοποιηθεί "με νύχια και με δόντια" ο υφιστάμενος ΠΕΣΔΑ Αττικής ισοδυναμεί με την προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή ένας οργανισμός, που βρίσκεται σε βαθύ κώμα.

Προχωρεί ο διαγωνισμός στην Πελοπόννησο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Η διυπουργική επιτροπή συγχρηματοδοτούμενων έργων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανακοίνωσε τις επτά υποψήφιες εταιρείες για το έργο, το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δείτε περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου