Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

Εκδικάστηκε η προσφυγή στο ΣτΕ, κατά των εξορύξων χρυσούΤην Τετάρτη 6/6/2012, εκδικάστηκαν στο ΣτΕ οι αιτήσεις φορέων και κατοίκων της Χαλκιδικής, κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ», ουσιαστικά για την ακύρωση του έργου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναπτύχθηκαν τα νομικά επιχειρήματα των διαδίκων από τους νομικούς τους εκπροσώπους. Θυμίζουμε ότι οι φορείς και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής στρέφονται κατά του ΥΠΕΚΑ, που έχει υπογράψει την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ παρέμβαση έκανε και η εταιρεία με πολυπληθές νομικό επιτελείο. Κατατέθηκαν  τα σχετικά έγγραφα κάθε πλευράς και δόθηκε χρονική περιθώριο, μέχρι τις 5/7/2012, για να κατατεθούν οποιαδήποτε συμπληρωματικά έγγραφα. Μετά τη μελέτη του σχετικού υλικού, θα ακολουθήσει η απόφαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος παραμένει άγνωστος. Στη διαδικασία δεν είχε κατατεθεί αίτημα διακοπής εργασιών, μέχρι την έκδοση της απόφασης. Συνεπώς, η απόφαση που θα εκδοθεί θα αφορά στην ουσία της προσφυγής.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν δεκάδες κάτοικοι της Μεγάλης Παναγιάς και της Ιερισσού, που ταξίδεψαν στην Αθήνα, ακριβώς, γι αυτό το σκοπό και που παρέμειναν για ώρες στην είσοδο του ΣτΕ, μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης. Εκεί είχαν τη συμπαράσταση πολλών αλληλέγγυων ενεργών πολιτών, που ανταποκρίθηκαν σε σχετικά καλέσματα της Επιτροπής αλληλεγγύης, καθώς και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων της Αττικής.

Την Τρίτη 5/6/2012, πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια (Αθήνα) συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική και τη Β. Ελλάδα, μετά από κάλεσμα της επιτροπής αλληλεγγύης στη Χαλκιδικής. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης υπήρξε ενημερωτική παρέμβαση (επισυνάπτεται) της επιτροπής αλληλεγγύης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του συντονιστικού των φορέων της Χαλκιδικής, κατά της επένδυσης της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου