Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Στον "αέρα" τα έργα του ΧΥΤΑ Γραμματικού


Σχετικά πρόσφατα (16/5/2012), οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έδωσαν στη δημοσιότητα την έκθεσή τους για τις χρονιές 2010 - 2011. Την Τετάρτη 6/6/2012 πραγματοποιήθηκε η δημόσια παρουσίασή της. Από τα όσα ειπώθηκαν, κρατάμε μόνο αυτά που αναφέρονται στην υπόθεση του ΧΥΤΑ Γραμματικού, όπως προκύπτουν από τα σχετικά ρεπορτάζ (ακολουθεί ένα σχετικό απόσπασμα). Οι αποκαλύψεις που έγιναν, επιβεβαιώνουν τη βασιμότητα των ισχυρισμών των κατοίκων της περιοχής, που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για την οριστική διακοπή εργασιών και αναμένουν τη σχετική απόφαση.  

Τις αστοχίες σχετικά με τη χωροθέτηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) στο Γραμματικό κατήγγειλαν την Τετάρτη η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη και ο Γενικός Επιθεωρητής της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) κ. Παναγιώτης Μέρκος. Ειδικότερα, ο κ. Μέρκος μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν την Τετάρτη οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή ΜΚΟ και άλλων φορέων, επεσήμανε ότι, αν και στο Γραμματικό υπάρχουν ρέματα και τέσσερα ρήγματα, δεν μελετήθηκαν επαρκώς τα υδρογεωλογικά δεδομένα της περιοχής.

«Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε από τις αδειοδοτούσες αρχές. Μας αντιμετώπισαν εχθρικά», ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι τα ρέματα εξαφανίστηκαν από τις μπουλντόζες. «Ευτυχώς υπάρχουν αεροφωτογραφίες. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας είχαν μιλήσει για τα ρέματα αλλά τα στοιχεία αποκρύφτηκαν», σημείωσε μεταξύ άλλων. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) συντάχθηκε, όπως είπε ο Γενικός Επιθεωρητής, σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε περίπου τρεις μήνες (Αύγουστος - Νοέμβριος 2003). Σύμφωνα με τον κ. Μέρκο, ούτε μελέτη για κτηνοτροφική μονάδα δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Επεσήμανε επίσης ότι πρώτα αποφασίστηκε η κατασκευή του έργου στο Γραμματικό και οι μελέτες ακολούθησαν, με μοναδικό σκοπό να εμφανιστεί η περιοχή ως η καταλληλότερη για τον ΧΥΤ. «Ελπίζουμε ότι η πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα. Υπάρχουν έρευνες ειδικών που συγκλίνουν με τις θέσεις μας», τόνισε προσθέτοντας ότι το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται σε πολλά μεγάλα έργα.

Από την πλευρά της, η κυρία Καραβασίλη ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η κατασκευή ΧΥΤ στην Αττική. Και σημείωσε: «Υπάρχουν τεχνικές λύσεις για να προφυλαχθεί το έργο στο Γραμματικό από το νερό αλλά αυτές δεν εισακούστηκαν και δεν ελήφθη καμιά μέριμνα Όταν όμως με τις βροχές τα ρέματα κατεβάσουν νερό, η Πολιτεία δεν θα μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει». Η Ειδική Γραμματέας Περιβάλλοντος αναγνώρισε το σημαντικό έλλειμμα εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι τους τελευταίους μήνες πολλά νομοθετήματα αλλοιώθηκαν. «Να δούμε ποιες μπορούμε τώρα να προσβάλουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας», είπε.

Περισσότερα από την παρουσίαση της έκθεσης:

1 σχόλιο:

 1. Παρακαλώ να δείτε με προσοχή το βίντεο……http://lavreotiki.com/archives/3679

  Η δική μου διαπίστωση είναι ότι:

  Ο κ. Μέρκος στέκει απόλυτα στο ύψος των περιστάσεων σε αντίθεση όμως με την κ.Καραβασίλη.

  Η κ. Καραβασίλη επιμένει στα εξής δύο :

  1/ δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του (των) ΧΥΤ (και μάλιστα για τις ανάγκες της Αττικής!!!!) …..εξακολουθεί δηλαδή
  να ‘’μην μπορεί να διακρίνει’’ κανένα θεμελιώδες και πρόδηλο σχεδιαστικό σφάλμα που αφορά βασικά μεγέθη, αποστάσεις,
  συστάσεις μεταφερομένων, ποσότητες κ.ο.κ…..
  Αλληθωρίζοντας και κατά την ανάγνωση της οδηγίας 98/2008 αλλά και στα επιταχυνόμενα επιτυχημένα αποτελέσματα
  ορθών πρακτικών με έμφαση στην πρόληψη και (κύρια) στην Διαλογή στην Πήγή….

  2/ δηλώνει ότι υπάρχουν τεχνικές λύσεις τις οποίες μάλιστα έχει προτείνει…?.... (ως τι..?..!) αλλά ‘’δεν εισακούστηκε’’….!

  Σημείωση
  …..ούτε τεχνικές λύσει ‘’αντιμετώπισης των νερών’’ υπάρχουν ….ούτε υπάρχει τρόπος να κρυφτεί ο φαρωνισμός
  των ΄΄ έργων ΠΕΣΔΑ ‘’…. αυτό το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο αλλά και τα οικολογικά εγκλήματα που συνεπάγονται…..ούτε οι αυτουργοί ούτε οι
  διάφοροι ‘’συνοδοιπόροι’’ κλπ. τρωκτικά ενός συστήματος που παραπαίει….ούτε οι
  ακριβείς προθέσεις-επιδιώξεις του κάθε ενός από αυτούς.

  Αθήνα 08/06/12

  Δ.Σ.ΔΑΜΑΣΚΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή