Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

Αλλαγή μοντέλου εξετάζει η Κομισιόν για τη διαχείριση των απορριμμάτων (;)

Ένα ενδιαφέρον άρθρο, με τίτλο «Αλλαγή μοντέλου εξετάζει η Κομισιόν για τη διαχείριση των απορριμμάτων», φιλοξενεί η «Καθημερινή» της Κυριακής 19/8/2012:

Στο άρθρο φιλοξενούνται απόψεις διευθυντικού στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κ. Γιώργου Κρεμλή, προϊσταμένου της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Κομισιόν, στις οποίες φαίνεται να υιοθετούνται μια σειρά επισημάνσεις της κριτικής που ασκούν τα κινήματα των πολιτών, τα τελευταία χρόνια. Σταχυολογώ ορισμένες εκτιμήσεις:
·         «η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τη διενέργεια ενός μεγάλου διαγωνισμού για τη διαχείριση όλων των απορριμμάτων στην Αττική»
·         «η λύση που προωθείται δεν συνάδει με τις βασικές αρχές της νέας κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων»
·         «η παρούσα οικονομική συγκυρία δυσχεραίνει την προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτών»
·         «θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης, ώστε αντί για τη λογική των μεγάλων έργων η Πολιτεία να προωθήσει ένα σύστημα διαλογής και διαχείρισης κοντά στην πηγή»
·         «ο διαγωνισμός για την Αττική εκφράζει μια λογική “μεγάλων έργων” την οποία πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Η διαχείριση των απορριμμάτων, όμως, είναι διαφορετική. Χρειάζεται δουλειά σε επίπεδο νοικοκυριού και επίπεδο δήμου»
·         «το έργο αυτό, όπως επιχειρείται να δημοπρατηθεί, χρειάζεται σχεδόν το 100% των απορριμμάτων που παράγονται στην Αττική, ώστε να δικαιολογήσει φαραωνικά έργα για τη διαχείρισή τους. Μάλιστα, η Πολιτεία εγγυάται τις ποσότητες αυτές σε βάθος δύο δεκαετιών, κάτι που με την παρούσα οικονομική κρίση φαίνεται ότι είναι παρακινδυνευμένο»

Δεν είναι σαφές αν τα παραπάνω απηχούν προβληματισμούς με ισχυρά ερείσματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή λέγονται για να «θολώσουν τα νερά». Οι επιφυλάξεις αυτές ενισχύονται από το γεγονός ότι στο «δια ταύτα» φαίνεται να υιοθετείται η πεπατημένη, που συμπυκνώνεται στο εξής: «Εκτιμώ ότι τελικά θα προχωρήσει μόνο η κατασκευή του εργοστασίου, που θα δώσει παράταση ζωής στο ΧΥΤΑ Φυλής». Μα αυτή, ακριβώς, η επιλογή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτιμήσεις που προαναφέρθηκαν.

Από το άρθρο επιβεβαιώνονται, πάντως, οι διεργασίες που γίνονται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΕΔΣΝΑ, με στέλεχος του υπουργείου να φέρεται να δηλώνει: «Το γενικό πρόσταγμα έχει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της Αττικής, ενώ ο ρόλος του υπουργείου είναι επικουρικός. Εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές. Περιφέρεια και κυβέρνηση συζητούν σε καλό κλίμα και αναμένονται κάποιες διευκρινίσεις από την περιφέρεια. Η επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων της Αττικής, πάντως, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης». Αυτές οι διεργασίες ίσως να εξηγούν και το γεγονός ότι τα έργα της Αττικής δεν ανακοινώθηκαν μαζί με τα άλλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε, αυτήν την περίοδο, είναι να εφησυχάζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου