Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Από τον Πύργο ... στα Γιάννενα: παράλληλα σενάρια ρύπανσης


Ενόσω κράτος και εργολάβοι συνεργάζονται για την υλοποίηση σχεδίων διαχείρισης, στηριγμένων στην κατασκευή συγκεντρωτικών και υπερδιαστασιολογημένων εγκαταστάσεων διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, ο άλλος πυλώνας της υφιστάμενης διαχείρισης, δηλαδή οι μεγάλοι ΧΥΤΑ, εμφανίζουν καθημερινά προβλήματα, επιβεβαιώνοντας την έντονη κριτική που ασκείται στους περιφερειακούς σχεδιασμούς.

Οι τελευταίες αφορμές δίνονται από την περιφέρεια Ηπείρου, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους πιο νέους ΧΥΤΑ της περιοχής. Μετά τη γνωστή υπόθεση της προβληματικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι της Παραμυθιάς, έχουμε και το ΧΥΤΑ Ελληνικού Ιωαννίνων, που δεν έχει καν παραληφθεί (βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία). Σε διπλανή στο ΧΥΤΑ πηγή («Λεύκα») εντοπίστηκαν φαινόμενα ρύπανσης, για τα οποία ενοχοποιήθηκε ο ΧΥΤΑ Ελληνικού.

Για το θέμα γίνονται έρευνες από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, που φέρονται να έχουν παραδώσει την έκθεσή τους στις 29/9, στην οποία επισημαίνουν ότι «η λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί τη ρύπανση στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής». Αντίθετα, δύο έρευνες, που χρηματοδοτήθηκαν από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, προσπαθούν να αποσυνδέσουν το ΧΥΤΑ από τη ρύπανση των νερών. Στις 1/10/2012, συνεδρίασε η επιτροπή διερεύνησης της περιφέρειας, η οποία, παρ’ ότι απαιτεί τη συνέχιση της παρακολούθησης, σπεύδει να αποφανθεί ότι:  «Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αποδεικνύεται ύπαρξη διαρροών τόσο στο κύτταρο, όσο και στις δεξαμενές συλλογής και επεξεργασίας στραγγιδίων». Το πόρισμα αυτό δεν φαίνεται να καθησυχάζει το δήμο Β. Τζουμέρκων, που με επιστολή του, εκφράζει ενστάσεις για την αρτιότητα της διαδικασίας της ιχνηθέτησης και φυσικά για τα αποτελέσματά της. 

Δείτε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου