Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Με ΣΔΙΤ και "δικονομικό fast track" τα έργα της Αττικής


Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των τεσσάρων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στο tovima.gr.
Από τα όσα αναφέρονται, τα περισσότερα προδιαγεγραμμένα, αξίζει να σημειώσουμε τα περί «δικονομικού fast track».

Για να επιταχυνθούν τα έργα  θα επιχειρηθεί, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, ένα «δικονομικό fast track». Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός «θα πρέπει να γίνει επικοινωνία με τον χώρο της Δικαιοσύνης. Η δικονομική πολυπλοκότητα των διαδικασιών συχνά δημιουργεί αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Το γεγονός ότι πολλά και διαφορετικά δικαστήρια έχουν συναρμοδιότητα για το θέμα περιπλέκει επενδύσεις αυτού του τύπου και κινδυνεύει να μας βγάλει εκτός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης». Και κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης: «Θα πρέπει να καθετοποιηθεί με κάποιο  θεσμικό τρόπο η δικονομική διαδικασία και να επισπευσθεί η εκδίκαση των υποθέσεων σε όποιο δικαστήριο κι αν βρίσκονται (Εφετεία, ΣτΕ ή Ελεγκτικό Συνέδριο) ώστε να έχουμε αποτέλεσμα Ένα δικονομικό fast track θα έλεγα. Έτσι μόνο θα ήμασταν γρήγοροι και αποτελεσματικοί ώστε να μην χάσουμε χρήματα».

Η είδηση επιβεβαιώνεται και με επίσημο δελτίο τύπου της περιφέρειας Αττικής.

Να θυμίσουμε ότι, μόλις, στις 18/10/2012 είχε ανακοινωθεί ότι  η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είχε αποφασίσει την ένταξη των έργων στον «Κατάλογο Προτεινομένων Συμπράξεων» και καλούσε τον ΕΔΣΝΑ να υποβάλει εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών στη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, αίτηση για την υπαγωγή της συγκεκριμένης σύμπραξης στις διατάξεις του Ν. 3389/2005. Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα και σήμερα συνεδρίαση και αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή.

Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της περιφέρειας, συνάντηση εργασίας, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ, Μ. Ευαγγελίδου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Γ. Ιωαννίδη, του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, Ν. Μαντζούφα, και του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων Κ. Τριάντη. Από την πλευρά των Ευρωπαϊκών Αρχών συμμετείχαν ο Γ. Κρεμλής από τη Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος, οι S. Bourdy και Ν. Παλαιολόγου από τη Γενική Δ/νση Regio, οι F. Amadeo και B. Van Houte από την TaskForce και ο Αλ. Ζαχάρωφ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ας σημειώσουμε, απλά, ότι ο κ. Κρεμλής ήταν αυτός που λίγο καιρό πριν δήλωνε: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τη διενέργεια ενός μεγάλου διαγωνισμού για τη διαχείριση όλων των απορριμμάτων στην Αττική».

Με τη με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ υλοποιούνται ήδη άλλα έξι έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε:
·         Δυτική Μακεδονία: έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων, αναμένεται η υποβολή προσφορών ως το τέλος του 2012.
·         Πελοπόννησο: ολοκληρώθηκε επίσης η προεπιλογή και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου μετά την απόρριψη των προσφύγων που είχαν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
·         Ηλεία, Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία: ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαγωνισμών και εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων από το ΣτΕ επί των προσφυγών που είχαν υποβληθεί.
·         Αχαΐα: αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών και προετοιμάζεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Για τα τρία από αυτά τα έργα (της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας) η ΠΟΕ ΟΤΑ προετοιμάζει παρεμβάσεις και συσκέψεις:
·         Το Σάββατο 27/10, στην Πάτρα
·         Την Τρίτη 30/10, στον Πύργο
·         Την Πέμπτη 1/11, στο Μεσολόγγι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου