Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Η εξάντληση του ΧΥΤΑ Φυλής προπομπός των νέων έργων


Για μια ακόμη φορά, η εξάντληση του ΧΥΤΑ Φυλής χρησιμοποιείται σαν προπομπός, αλλά και σαν μέσο πίεσης για την αποδοχή των νέων έργων διαχείρισης στην Αττική. Μετά τις δηλώσεις του κ. Σγουρού στην τηλεόραση της ΝΕΤ, τη Δευτέρα 26/11, το θέμα ήρθε στη συνεδρίαση της ΕΕ. Προφανώς, για να αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος η σχετική επιχειρηματολογία.  

Προσκομίζοντας τα στοιχεία ογκομέτρησης, που έγινε στις 16/11/2012, ο εναπομένων χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής προσδιορίζεται σε 22 μήνες. Δεν γίνεται σαφές αν στο χώρο που απομένει, υπολογίζεται και ο χώρος στον οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η μονάδα βιολογικής ξήρανσης, στην περίπτωση που αυτή κατασκευαστεί αλλού.

Τα νέα έργα παρουσιάζονται σαν το αντίδοτο στην εξάντληση του ΧΥΤΑ Φυλής. Κρύβουν ότι μαζί με τα νέα έργα θα εξακολουθούν να υφίστανται ανάγκες για νέους χώρους ταφής. Αλλιώς δεν εξηγείται η ευθεία αναφορά του κ. Σγουρού, είτε σε επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Φυλής, με τη μεταφορά της μονάδας βιολογικής ξήρανσης, είτε με τη δημιουργία νέου χώρου ταφής σε κοντινή με τη Φυλή περιοχή (φωτογραφίστηκαν τα λατομεία Μουσαμά).

Με αυτά και με εκείνα, επιχειρείται να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη, από το πραγματικό δίλημμα, που δεν είναι «ΧΥΤΑ ή νέα εργοστάσια», αλλά «συγκεντρωτική διαχείριση με καύση και ΧΥΤΑ ή αποκεντρωμένη διαχείριση, με διαλογή στην πηγή και ελαχιστοποίηση των αναγκών για χώρους ταφής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου