Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Διάτρητος ο ΧΥΤΑ Φυλής, κατά τους επιθεωρητές περιβάλλοντος

Από το 2011 η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής έχει δημοσιοποιήσει το γεγονός ότι σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο ρέμα «Μαύρη Ώρα», σε θέσεις κατάντη του ΧΥΤΑ, είχαν βρεθεί υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου. Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν κάνει δειγματοληψία στον αγωγό ομβρίων, που οδηγεί στο ρέμα «Μαύρη Ώρα», στις 10/11/2011. Επειδή ενοχοποιούνταν ο ΧΥΤΑ Φυλής για διαρροές, η ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) πραγματοποίησε μερικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις (δηλαδή, μόνο στο ΧΥΤΑ) Φυλής, στις 7/12/2011, οπότε και συνέταξαν τη σχετική έκθεση αυτοψίας. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία από τον αρμόδιο φορέα ΕΔΣΝΑ, που δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που κλήθηκε σε απολογία.  

Στις 19/9/2012 η ΕΥΕΠ ολοκλήρωσε την έκθεση του μερικού ελέγχου, την οποία απέστειλε στον ΕΔΣΝΑ, που τον καλούσε σε απολογία, και κοινοποίησε στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και στην ΕΥΠΕ, που έχει εκδώσει την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Ο ΕΔΣΝΑ απάντησε στην ΕΥΕΠ, στις 10/10/2012, επισυνάπτοντας διάφορα έγγραφα. Ενώ η ύπαρξη των παραπάνω εγγράφων είχε γίνει γνωστή εδώ και καιρό, κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες δεν θέλησε να τα δημοσιοποιήσει. Αυτή τη στιγμή, τα δύο έγγραφα έχουν διαρρεύσει και παρατίθενται στη συνέχεια. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία που συνοδεύουν την απάντηση του ΕΔΣΝΑ στην ΕΥΕΠ.

Μια απλή ανάγνωση των εγγράφων είναι αρκετή για να φανεί η προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής. Παρόλα αυτά επιχειρούμε ορισμένα πρώτα σχόλια:
·         Επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι υπάρχουν διαρροές στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
·         Επιβεβαιώνεται ότι στα δείγματα των διαρροών υπάρχουν τεράστιες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, της τάξης των 450 - 1.500 μg/l (όταν το όριο για το συνολικό χρώμιο είναι 50 μg/l), καθώς και άλλων βαρέων μετάλλων.
·         Διαπιστώνεται ότι «δέματα ανακυκλωμένων υλικών πλαστικών και χαρτιού» θάβονται, ενώ «θα έπρεπε να έχουν διατεθεί προς αξιοποίηση». Ο ΕΔΣΝΑ τα αποδίδει σε υπόλειμμα των ιδιωτικών ΚΔΑΥ και στο παραγόμενο RDF της ΕΜΑΚ Ι «για το οποίο δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μονάδες περαιτέρω αξιοποίησής του». Επίσης, θάβονται ογκώδη αντικείμενα, χωρίς να προηγηθεί ο απαραίτητος τεμαχισμός.
·         Για το παραγόμενο «εδαφοβελτιωτικό» της ΕΜΑΚ Ι ξέραμε, μέχρι τώρα, ότι ήταν κατάλληλο μόνο για επικαλύψεις αποκατεστημένων χώρων και αναπλάσεις. Τώρα πληροφορούμαστε ότι είναι τόσο υψηλής ποιότητας υλικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό καθημερινής επίστρωσης - επικάλυψης των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ.
·         Με την όποια επιφύλαξη συνεπάγεται το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τα συνοδευτικά στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, επισημαίνουμε ότι «κατά δήλωση των υπευθύνων» δέχεται καθημερινά 7.000 τόνους απορριμμάτων, που σημαίνει ποσότητα 2.500.000 τόνων/έτος, σε μια περίοδο που η αναμενόμενη ποσότητα αστικών απορριμμάτων της Αττικής αναμένεται γύρω στους 2.000.000 τόνους. Το γεγονός επιβεβαιώνει παράνομη είσοδο αποβλήτων στην εγκατάσταση της Φυλής, που μπορεί να εξηγηθεί, είτε με μεταφορά αποβλήτων από άλλες περιοχές, είτε με παράνομη διάθεση μικτών επιμολυσμένων αποβλήτων. Ήδη, έχουν δημοσιοποιηθεί καταγγελίες για μεσολάβηση ιδιωτικών ΚΔΑΥ σε αυτή τη διαδικασία, όπως το ΚΔΑΥ Κορωπίου (της ΕΠΑΝΑ).
·         Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια του ΕΔΣΝΑ να αμφισβητήσει τις μετρήσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος, να αποδώσει τις διαρροές σε γειτνιάζουσες δραστηριότητες και να προκαλέσει σύγχυση ανάμεσα στο εξασθενές και στο ολικό χρώμιο.
·         Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί (και να διερευνηθεί) η αναφορά του ΕΔΣΝΑ στην απόφαση 178/1979 της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, με την οποία το όριο για το τρισθενές χρώμιο είναι 2.000 μg/l και για το εξασθενές χρώμιο 200 μg/l, χωρίς να διευκρινίζεται σε τι αναφέρεται. 
2012_09_19_έκθεση μερικού ελέγχου ΕΥΕΠ 2012_10_10_ΕΔΣΝΑ_απάντηση στην ΕΥΕΠ

1 σχόλιο:

 1. ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΦΥΛΗΣ:

  Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ ΕΛΕΓΕ:

  «ΌΤΑΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΒΙΑΖΗ, ΑΘΕΤΗ, ΚΑΤΑΦΡΟΝΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ, ΤΟ ΝΑ ΚΑΜΗ Ο ΛΑΟΣ Η ΚΑΘΕ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ, ΝΑ ΑΡΠΑΖΗ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗ ΤΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΥΣ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΙΕΡΟΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ»

  ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ!!! ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ!!!!!!!!!!!!
  ΣΤΑ ΟΠΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή