Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Βιάστηκε να προσφέρει κάλυψη ο κ. Σγουρός ...

Πλήρη κάλυψη στην κοινοπραξία, που διαχειρίζεται τον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων στη Φυλή, προσέφερε ο κ. Σγουρός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Τη στιγμή που είναι γνωστή η καταδίκη του υπεύθυνου λειτουργίας της μονάδας, σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, για την πλημμελή διαχείριση της τέφρας, έρχεται ο κ. Σγουρός να δηλώσει ότι: «η ιδιωτική εταιρεία μεταφέρει ποσότητες στο εξωτερικό, όμως υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και, όπως μας διαβεβαίωσε, η μεταφορά θα  αρχίσει και πάλι σύντομα». Αντί να πρωτοστατήσει στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και των όρων της σύμβασης του ΕΔΣΝΑ με την κοινοπραξία, παίρνει «υπό την προστασία του» τους παραβάτες, παρόλο που και ο ίδιος αποφεύγει να δηλώσει ρητά ότι απομακρύνονται όλες οι ποσότητες της τέφρας που παράγεται. «Μεταφέρει ποσότητες», αναφέρει το δελτίο τύπου. Δηλαδή, πόσες ακριβώς κ. Σγουρέ;

Και δεν φτάνει μόνο αυτό: αντί να απολογείται, εκ μέρους του ΕΔΣΝΑ, για τη συσσώρευση τοξικής τέφρας, της περιόδου 2002-2007, κάτω από άθλιες συνθήκες, επαίρεται για το γεγονός ότι φτάσαμε στο 2012 για να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την απομάκρυνσή τους. Μιλά, μάλιστα, για «χώρο προσωρινής αποθήκευσης τέφρας - εντός των ορίων της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Α απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής» και για «προσωρινή αποθήκευση της παραγόμενης τέφρας σε «big bags» (σύμφωνα με τη νομοθεσία) έως την τελική της διάθεση, με βάση τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους της ΟΕΔΑ Φυλής και της μονάδας αποτέφρωσης νοσοκομειακών αποβλήτων». Στο δελτίο τύπου αναφέρεται, επίσης, ότι: «Ο βασικός λόγος, για τον οποίο οι τέφρες ευθύνης του Συνδέσμου είναι προσωρινά αποθηκευμένες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι η ανυπαρξία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στην Ελλάδα, καθιστώντας αντιοικονομική και ιδιαίτερα ακριβή τη λύση της διασυνοριακής μεταφοράς τους στο εξωτερικό, σε αντίστοιχες μονάδες».


Τόσο απλά είναι τα πράγματα, κατά τον κ. Σγουρό. Για το τι έχει μεσολαβήσει και το τι έχει απογίνει αυτή τη δεκαετία (από το 2002) κουβέντα. Ο κ. Σγουρός δεν είναι αυτός που επικαλείται ότι: «Το «θερμοκήπιο» βρίσκεται εντός του περιφραγμένου χώρου της ΟΕΔΑ Φυλής και έχει γίνει έρμαιο ομάδων αθιγγάνων που του αφαίρεσαν τα σιδερένια υποστυλώματα πουλώντας τα ως scrap σε γειτονικές μάντρες». Όπου «θερμοκήπιο» ένας από τους χώρους ασφαλούς προσωρινής αποθήκευσης (σύμφωνα με τη νομοθεσία), κατά τα άλλα.

Ή, μήπως, δεν είναι οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ, που περιγράφουν ως εξής την κατάσταση: «Η παραχθείσα, κατά το διάστημα αυτό (σημ. 2002-2007) τέφρα χαρακτηρίζεται ως “παλαιά”. Η ιπτάμενη συσκευάζονταν σε big-bags και η καθιζάνουσα (σημ. τέφρα κλιβάνου) σε μεταλλικά βαρέλια και αμφότερες έχουν αποθηκευτεί σε στεγασμένες αποθήκες εντός της ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής. Λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που παραμένουν αποθηκευμένες οι συσκευασίες έχουν πολυκαιρισθεί. Συγκεκριμένα τα βαρέλια της καθιζάνουσας τέφρας έχουν διαβρωθεί, ενώ πολλοί οικοδομικοί σάκοι (big-bag) με ιπτάμενη τέφρα έχουν σχισθεί. Η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει τη ζύγιση των αποβλήτων, αφού απαιτείται να προηγηθεί η ανασυσκευασία τους, εργασία που απαιτεί εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και δεν μπορεί να γίνει από τον ΕΔΣΝΑ».

Ας αφήσει στην άκρη, λοιπόν, την έπαρση και τους λεονταρισμούς ο κ. Σγουρός. Ας αρκεστεί σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα, δηλαδή, να δίνει διαβεβαιώσεις «νομιμοφροσύνης» στους διάφορους Φούχτελ και Ράιχενμπαχ.

Και κάτι για τους επιθεωρητές περιβάλλοντος: πολύ σωστά παρενέβησαν στο θέμα της παράνομης αποθήκευσης της τέφρας από τους εργολάβους. Την τήρηση των υπόλοιπων περιβαλλοντικών όρων της μονάδας θα την ελέγξουν; Θα επιβεβαιώσουν τη συνεχή και πλήρη συγκράτηση της ιπτάμενης τέφρας; Θα διασταυρώσουν ποσότητες (παραγόμενης, αποθηκευμένης και εξαχθείσας τέφρας); Θα διερευνήσουν τις συνέπειες από το συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης της τέφρας των ετών 2002-2007; Θα αναζητήσουν υπαίτιους γι αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου