Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Παρωδία η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού της Αττικής

Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώνονται τα όσα καταγγέλλουμε, εδώ και πολύ καιρό, για το έργο της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού της Αττικής και της εκπόνησης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έχουμε ενημερώσει ότι έχουν ανατεθεί, από τις 11/2/2011, σε δύο μελετητικά γραφεία οι παραπάνω υπηρεσίες, με σκοπό να υποβοηθηθούν οι υπηρεσίες της περιφέρειας (τώρα του ΕΔΣΝΑ) να εκπονήσουν τις σχετικές μελέτες, όπως προβλέπεται από τον υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ και επιβάλλεται από το νόμο. Ο αρχικός χρόνος παράδοσης των προκαταρκτικών μελετών ήταν 31/3/2011. Ο χρόνος αυτός έχει αλλάξει τέσσερις (4) φορές, στο μεταξύ, με ισχύουσα (τελευταία) ημερομηνία παράδοσης την 31η/12/2012. Στις τροποποιητικές αποφάσεις αναφέρεται ότι οι διαδοχικές παρατάσεις δόθηκαν μετά από αίτημα των αναδόχων μελετητικών γραφείων.

Ζητήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία (ενδιάμεση διαχειριστική αρχή περιφέρειας Αττικής) αντίγραφα των αιτημάτων των αναδόχων, καθώς και αντίγραφα των αποφάσεων της υπηρεσίας, με τις οποίες τεκμηριώνεται η σύμφωνη γνώμη στα αιτήματα.

Στάλθηκε, μετά από τρεις μήνες και άπειρες οχλήσεις, η απάντηση που παρατίθεται παρακάτω και αντίγραφα μόνο των αποφάσεων της υπηρεσίας (όχι τα αιτήματα των αναδόχων), στις οποίες δεν υπάρχει κανένα σκεπτικό, παρά μόνο η διατύπωση: «συμφωνούμε με την αιτούμενη χρονική παράταση της μεταξύ μας σύμβασης, μέχρι ……., χωρίς αύξηση της συμβατικής αμοιβής, κρίνοντας αιτιολογημένη την παράταση».

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, βρίσκεται στο συνοδευτικό έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται:
«Επί της ουσίας έχουμε να σημειώσουμε ότι η παράταση των συμβάσεων εξυπηρετεί την αναγκαιότητα τελικής διαμόρφωσης της υλοποίησης του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού, η οποία οριστικοποιήθηκε μόλις στα τέλη Οκτωβρίου 2012, με την απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για υπαγωγή των μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στοιχείο το οποίο είναι, κατά την άποψή μας, απαραίτητο για την επικαιροποίηση/τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού και την σύνταξη της Στρατηγικής του Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Με άλλα λόγια, η υπηρεσία και όσοι της υπαγορεύουν τις αποφάσεις (κυβέρνηση, περιφέρεια, ΕΔΣΝΑ) μας λένε: πρώτα ξεμπερδεύουμε με τις δημοπρατήσεις των έργων, στη βάση του υφιστάμενου σχεδιασμού, πρώτα εξασφαλίζουμε την υλοποίηση με ΣΔΙΤ και μετά συζητάμε για την αναθεώρηση ενός ΠΕΣΔΑ, που, ήδη, θα υλοποιείται.

Αυτό σημαίνει, εκτός από την πλήρη απαξίωση και περιθωριοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, ότι έχουμε να κάνουμε με μια παρωδία, που αποσκοπεί, όπως έχουμε υποψιαστεί και καταγγείλει επανειλημμένα, στην τυπική νομιμοποίηση προειλημμένων αποφάσεων. Αυτό είναι ένας ακόμη λόγος για να αντιταχθούμε και να ακυρώσουμε τα σχέδια που προωθούνται. 
2012_11_30_ενδιάμεση διαχειριστική αρχή_απάντηση

1 σχόλιο:

  1. Γεωργία Ασημακοπούλου6 Δεκεμβρίου 2012 - 12:39 π.μ.

    Σημειώνω ότι η παρωδία που εντοπίζετε περιγράφεται από την αρχή στην εγκριτική πραξη για τη χρηματοδότηση αυτων των μελετών .(σχετική αναφορά στο υπόμνημα που έχουμε δημοσιοποιήσει με το συναδελφο Κ.Συψα αρχές 2011 για τις ΑΕΠΟ των 2 μονάδων στη Φυλή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή