Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Χύμα ... τέφρα στη Φυλή

Δημοσίευμα του kathimerini.gr (6/12/2012) φέρνει ξανά στην επιφάνεια το θέμα της αποτέφρωσης των νοσοκομειακών αποβλήτων και, πιο συγκεκριμένα, της διατήρησης της τέφρας από την καύση τους στον αποτεφρωτήρα της Φυλής. 

Είναι γνωστό ότι υπάρχει συσσωρευμένη τέφρα πολλών ετών, από την περίοδο που τη διαχείριση του αποτεφρωτήρα είχε ο ΕΣΔΚΝΑ. Σε συνεδρίαση της ΕΕ του (τότε) ΕΣΔΚΝΑ, στις 11/11/2011, είχε γίνει λόγος για 5.000 τόνους τέφρας, που βρίσκονταν αποθηκευμένη στο χώρο του θερμοκηπίου. Από το 2007 και μετά (σύμβαση 2041/31.01.2007) τη διαχείριση του αποτεφρωτήρα την έχει κοινοπραξία (με βασικό εταίρο την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ) η οποία ισχυρίζεται ότι διοχετεύει στο εξωτερικό τα κατάλοιπα της ιπτάμενης τέφρας (αναγνωρίζει ότι είναι τοξικά), ενώ θεωρεί αδρανή τα κατάλοιπα της τέφρας που επικάθονται στον κλίβανο. 

Από το δημοσίευμα προκύπτει ότι τα απόβλητα που βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση σχετίζονται και με τις δύο περιόδους διαχείρισης του αποτεφρωτήρα. Η άλλη επισήμανση έχει να κάνει με το χώρο «προσωρινής» αποθήκευσης, που, προφανώς, δεν ήταν ο χώρος του θερμοκηπίου. 
[Νεότερη προθήκη στην ανάρτηση, με πληροφορία που αντλήσαμε από το blog της AENK ΕΔΣΝΑ και τη μεταφέρουμε:  «Η αποθήκη για τα δέματα της τέφρας είναι το εγκαταλειμμένο θερμοκήπιο που κατασκευάστηκε στα πλαίσια  των έργων αποκατάστασης της παλιάς χωματερής και παραχωρήθηκε στον πάλαι ποτέ δήμο Άνω Λιοσίων. Ο χώρος  θεωρείται  ιδιοκτησίας και ευθύνης  του δήμου Φυλής (;)».]

Να σημειώσουμε, τέλος, οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του αποτεφρωτήρα έχουν εγκριθεί με την ΚΥΑ 112997/8.10.1997 και έχουν τροποποιηθεί στη συνέχεια με τις ΚΥΑ 130080/26.6.2003, 102660/24.12.2008 και 195934/7.2.2012. Πρόσφατα (20.11.2012), ο ΕΔΣΝΑ προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για «μεταφορά και εξαγωγή των παλαιών τεφρών του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων»Μολυσματική βόμβα αποτεφρωμένων νοσοκομειακών αποβλήτων, πέντε χιλιάδων κυβικών μέτρων, σε πλαστικές σακούλες, εγκαταλελειμμένες σε αποθήκη που δεν πληρούσε κανένα απολύτως μέτρο ασφαλείας, κοντά στον ΧΥΤΑ Φυλής, εντόπισε αργά το βράδυ, κλιμάκιο της αστυνομίας περιβάλλοντος. Ευθύς, μόλις, εντοπίστηκε η αποθήκη, με εντολή της αρμόδιας εισαγγελέως περιβάλλοντος, κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και οι εργαζόμενοι που εντοπίστηκαν στο σημείο, μεταφέρθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, πρόκειται για αποτεφρωμένα επικίνδυνα τοξικά και μολυσματικά απόβλητα, καθώς και για ραδιενεργά υπολείμματα υλικών που χρησιμοποιούνται σε ακτινολογικά και λοιπά διαγνωστικά εργαστήρια νοσηλευτικών (κατά κύριο λόγο) μονάδων. 

Τα μισά από αυτά, είναι εγκαταλελειμμένα στο σημείο, από την περίοδο 2002 – 2007, τότε που την ευθύνη λειτουργίας των εγκαταστάσεων είχε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμος και Κοινοτήτων Αττικής, με αποτέλεσμα, για τον εκπρόσωπο του ΕΣΔΚΝΑ, η εισαγγελέας να κρίνει ότι έχει παρέλθει η διαδικασία του αυτοφώρου και πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της τακτικής δικασίμου. 

Χώρος συγκέντρωσης των αποβλήτων ήταν αποθήκη ερείπιο, περίπου, πεντακόσια μέτρα από την είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής, δίπλα στη λεωφόρο ΝΑΤΟ και η οποία, δεν πληρούσε κανένα από τα προβλεπόμενα στην νομοθεσία, μέτρα ασφαλείας. Οι φωτο που ακολουθούν είναι ενδεικτικές της κατάστασης, με τις σάπιες σακούλες (αφού η μισή ποσότητα των αποβλήτων βρίσκεται εκεί από το 2002), υγρά χυμένα στο έδαφος, χωρίς καμιά περίφραξη και πόρτα. 

Οι επιστήμονες που ρωτήθηκαν, από το kathimerini.gr, κάνουν λόγο για «ισχυρά επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα και να σταλούν προς ειδική επεξεργασία, σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις του εξωτερικού». Αμέσως μετά, συνεχίζουν οι επιστήμονες, «θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης και εξυγίανσης του εδάφους, αφού μεταξύ των αποβλήτων που εντοπίστηκαν, περιλαμβάνονται και καυστικά υγρά». 

Μείζον θέμα γεννάται για τον τρόπο που ο ΕΣΔΚΝΑ διαχειρίστηκε τα εν λόγω απόβλητα, όχι μόνον κατά την περίοδο 2002 – 2007, που είχε την ευθύνη διαχείρισης των σχετικών εγκαταστάσεων, αλλά και σήμερα. Κι αυτό, γιατί ναι μεν έχει εκχωρήσει την διαχείριση των εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρία, εξακολουθεί, ωστόσο, να έχει την εποπτεία και την ευθύνη για τον τρόπο που η εταιρία διαχειρίζεται τον συγκεκριμένο τύπο αποβλήτων.

1 σχόλιο:

 1. Ελπίζω να γίνεται πλέον φανερό σε όλο και περισσότερο κόσμο (και ανάμεσά μας) ότι η ''πρωτοβουλία συνεννόησης για την διαχείριση των απορριμμάτων'' είναι την πραγματικότητα πρωτοβουλία για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη διαφθοράς,
  πολιτικής ανοησίας, παν-κομματικής διαπλοκής, κοντόφθαλμων επιλογών συνεργασίας - ανοχής (βλ. π.χ. τα πρόσφατο ‘’ενιαίο μέτωπο’’της ΠΟΕ-ΟΤΑ με το αδελφάτο των ''αντι-μνημονιακών'' δημάρχων για τις ''λίστες'') και πολλών άλλων που συνθέτουν το ένα θέατρο παραλόγου που επιταχυνόμενα εξελίσσεται σε δια-δραστικό τσίρκο φρίκης.
  ....
  Λοιπόν:
  1/κατώτερος των περιστάσεων ο εισαγγελέας
  που δεν μπόρεσε να ισχυρισθεί ότι δεν είναι δυνατόν να μην αποθηκεύτηκε ούτε ένα κιλό(?)... ούτε ένα γραμμάριο(?) ''εντός του χρόνου του αυτόφόρου''...?!
  ....
  2/κατώτεροι των περιστάσεων , των εργασιακών τους υποχρεώσεων-διεκδικήσεων και ανάξιοι αποδέκτες μισθού οι επιβλέποντες ''εργαζόμενοι'' του ΕΣΔΝΑ.
  ....
  3/Υπόπτα ανάξιοι όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί που εργάσθηκαν στον απέναντι στον ΕΣΚΔΝΑ από το 2002 έως σήμερα και δεν ανέφεραν (τουλάχιστον) αυτήν την εξωφρενική παραβίαση περιβαλλοντικών όρων αλλά και οικονομικών όρων της σχ. σύμβασης .....ντροπή τους ....
  ....
  4/Ντροπή και για το ΤΕΕ που, φυσικά, δεν θα τους περάσει από πειθαρχικό.

  Θα είμαστε όσο σκληροί χρειάζεται..? …...για να μην συνεχίσουν...για να μην συνεχίζουν ...

  Φιλικά και συντροφικά
  Δ.Σ.Δαμάσκος
  (α.μ. ΤΕΕ 43235)

  ΑπάντησηΔιαγραφή