Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Κάποιος ... να τους μαζέψει (στη Θεσσαλονίκη)

Δεν μας έφταναν οι … σωτήρες του συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, που έχουν σχεδιάσει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και καύσης των δευτερογενών καυσίμων στη ΒΔ και στη ΝΑ Θεσσαλονίκη (Μαυροράχη και Άγιος Αντώνιος, αντίστοιχα). Με δυναμικότητα 770.000 τόνους/έτος. 

Πρόσφατα, ενέσκηψε και άλλος σωτήρας, στο πρόσωπο του πολυπράγμονα κ. Μπουτάρη, ο οποίος σχεδιάζει νέα μονάδα καύσης και θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, στη Σίνδο, δυναμικότητας 500.000 τόνων/έτος, πιθανότατα απευθείας καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων. Να προσθέσουμε, επίσης, ότι έχει δοθεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην εταιρεία ΕΝΕΡΜΕΛ (κοινοπραξία ΗΛΕΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ - ΜΕΛ), στον Άγιο Αθανάσιο, ισχύος 21,44 MW, με καύση SRF και RDF. 

Όλα αυτά όταν η πραγματική συνολική ποσότητα των αστικών απορριμμάτων του νομού Θεσσαλονίκης δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 600.000 τόνους/έτος, τα επόμενα χρόνια. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε, απλά, με ένα οικονομικό, τεχνικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο, αλλά με μια ευθεία επίθεση στην απλή λογική. 

Μένει να μας εξηγήσουν οι ιθύνοντες του συνδέσμου των ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και του περιφερειακού φορέα διαχείρισης, που πρόσφατα επιχείρησαν να πείσουν τους πολίτες ότι διαθέτουν ένα επεξεργασμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων του ν. Θεσσαλονίκης, αν έχουν συνυπολογίσει τα … μεγαλεπήβολα σχέδια του κ. Μπουτάρη. Μήπως πρέπει κάποιος να … τους μαζέψει, προτού ξεφύγουν κι άλλο; 

Ιδού οι δηλώσεις του κ. Μπουτάρη, όπως μεταφέρθηκαν από την ιστοσελίδα Voria.gr

Την αποφασιστικότητά του να ξεκινήσει τις διαδικασίες υλοποίησης μονάδας καύσης και θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σίνδο εξέφρασε σε δηλώσεις του στη Voria.gr ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. 

Μιλώντας στο περιθώριο του συμποσίου «Βιώσιμες πόλεις, Δυναμική Ανάπτυξης», που διοργανώνει το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως η χωροθέτηση θα γίνει στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ η υλοποίηση της μονάδας θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη πενταετία (2017-2018). 

Όπως είπε, μέσα στο 2013 θα γίνουν οι πρώτες ενέργειες σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη δημιουργία της μονάδας. «Στόχος μας είναι η μονάδα να επεξεργάζεται περίπου 500.000 τόνους απορριμμάτων, ενώ το εργοστάσιο θα πραγματοποιηθεί στο πρότυπο αντίστοιχου στη Βιέννη», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, συμπληρώνοντας πως η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμώντας πως η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε περίπου 150 εκατ. ευρώ. 

«Στη Βιέννη το αντίστοιχο εργοστάσιο τροφοδοτεί με ζεστό νερό περίπου 50.000 νοικοκυριά και με ηλεκτρική ενέργεια 25.000, καίγοντας σκουπίδια, με υπόλοιπο καύσης, που χωράει σε μια χούφτα», είπε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, ο δήμαρχος διευκρίνισε πως δύο αντίστοιχες μονάδες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν νωρίτερα στη Μαυροράχη και στον Άγιο Αντώνιο και θα αφορούν τη συνολική διαχείριση απορριμμάτων σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ η μονάδα στη Σίνδο θα αφορά αποκλειστικά τα απορρίμματα του δήμου. «Στην Ελλάδα πάρα πολλοί έχουν μάθει να λένε μόνο όχι, χωρίς να προτείνουν λύσεις, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι πόροι. Δείτε τι γίνεται στον ΣΜΑ Ευκαρπίας, όπου στις αντιδράσεις υπάρχει κομματική υποκίνηση», επεσήμανε ο δήμαρχος. 

Επιπλέον, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα υπογραφεί προγραμματική συμφωνία του δήμου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό. Όπως ανέφερε, από εκεί τα υλικά θα μεταφέρονται με βαγόνι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της Σίνδου, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος. 

Ακόμη, από τον Φεβρουάριο του 2013 ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεκινάει ενημερωτική καμπάνια, με έμφαση στα σχολεία της πόλης, για την καλύτερη οικιακή διαχείριση απορριμάτων. «Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών κανένα σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει», σημείωσε ο δήμαρχος. 

«Στόχος μας είναι, μετά και την αναγέννηση του στόλου των απορριμματοφόρων, τα οχήματα μέσα στο 2013 να βγαίνουν μέρα παρά μέρα και όχι καθημερινά, όπως γίνεται σήμερα», είπε, ενώ συμπλήρωσε πως απώτερος στόχος είναι να βγαίνουν τα απορριμματοφόρα στους δρόμους 2 φορές την εβδομάδα. «Οι πολίτες θα πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια διατηρώντας για 3 ημέρες τα σκουπίδια στα σπίτια τους», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου