Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Γιάννης κερνά … Γιάννης πίνει (με τα λεφτά του ΕΣΠΑ)


Την Τρίτη 8/1/2013, ο κ. Σγουρός, με την ιδιότητα του περιφερειάρχη Αττικής (και προϊσταμένου της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής περιφέρειας Αττικής) υπέγραψε την πρόσκληση υποβολήςπροτάσεων σε πρόγραμμα του άξονα προτεραιότητας « Αειφόρος ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής», με κωδικό θεματικής προτεραιότητας «Διαχείριση οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων» του ΕΣΠΑ - Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2007-2013. Η ενδιάμεση διαχειριστική αρχή περιφέρειας Αττικήςδημοσιοποίησε την πρόσκληση, την Τετάρτη 9/1/2013.

Από το περιεχόμενο της πρόσκλησης προκύπτει ότι μοναδικός αποδέκτης της πρόσκλησης είναι ο ΕΔΣΝΑ (με πρόεδρο τον κ. Σγουρό, επίσης). Πρόκειται για τη χρηματοδότηση της «κατασκευής μονάδων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ Αττικής», όπως αναφέρεται. Προβλέπεται κοινοτική συμμετοχή 170 εκ. ευρώ και εθνική συμμετοχή 30 εκ. ευρώ, δηλαδή, συνολική δημόσια δαπάνη 200 εκ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι το σχετικό κονδύλι στο ΠΕΠ Αττικής είναι 150 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά δύο πράγματα:
·       ότι θα μεταφερθούν κονδύλια από άλλους άξονες, ώστε τα 150 εκ. να γίνουν 170 εκ.
·       ότι δεν περισσεύει ούτε «ψίχουλο» για δράσεις στον τομέα της διαχείρισης των ΑΣΑ για τους δήμους ή για ομάδες δήμων, που θα ήθελαν να εφαρμόσουν σχέδια τοπικής διαχείρισης.

Όλα τα λεφτά, λοιπόν, στους εργολάβους για τα μεγάλα συγκεντρωτικά έργα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με φόντο την καύση.

Να θυμίσουμε ότι σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των διαγωνισμών των μονάδων της Αττικής, που αφορά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής: για το Γραμματικό, στις 22/1/2013, για την Κερατέα στις 24/1/2013, για τα Λιόσια στις 29/1/2013 και για τη Φυλή, στις 5/2/2013 (αναλυτικά εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου