Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Προσπάθεια εγκλωβισμού της Κερατέας στον ΠΕΣΔΑ με τροπολογία


Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της α΄ φάσης του διαγωνισμού για τη μονάδα της ΝΑ Αττικής, με αποτελέσματα ταυτόσημα με αυτά του Γραμματικού, έχουμε μια νέα προσπάθεια εγκλωβισμού και εξασφάλισης της συναίνεσης των κατοίκων της Κερατέας – Λαυρεωτικής στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Έχει εισαχθεί στη Βουλή, συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή και πρόκειται να πάει για ψήφιση στην ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη νομοσχέδιο με τίτλο: «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης έχει κατατεθεί τροπολογία του ΥΠΕΚΑ, που αναφέρεται στο άρθρο 33 του ν. 3164/2003.

Με το συγκεκριμένο άρθρο ρυθμίζονταν (και) τα θέματα χωροθέτησης των ΟΕΔΑ της Αττικής. Εκεί αναφέρεται ότι οι κατάλληλες θέσεις για την ΟΕΔΑ ΝΑ Αττικής είναι το Βραγόνι Κερατέας και το λατομείο Κυριακού Κρωπίας. Με την τροπολογία προστίθεται μια ακόμη θέση, αυτή στη θέση Φοβόλες. Αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη καταλληλότητας δεν ισχύει αμέσως, αλλά τελεί υπό την επιφύλαξη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Αν αυτό συμβεί, τότε παύει να θεωρείται κατάλληλη η θέση στο Βραγώνι. Στην ουσία, έχουμε μια μετάθεση του προβλήματος, αφού η φιλοσοφία (μέγεθος και είδος της εγκατάστασης, συμπεριλαμβανομένου του ΧΥΤΑ) δεν αλλάζει, παρά μόνο μεταφέρεται η χωροθέτηση λίγες εκατοντάδες μέτρα.

Η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια μιας προσπάθειας του δήμου Λαυρεωτικής και του ΥΠΕΚΑ, που ξεκίνησε αμέσως μετά τον τετράμηνο αγώνα του χειμώνα 2010-2011, για να εξευρεθεί μια λύση αποδεκτή, που να μην ανατρέπει, ταυτόχρονα, τον περιφερειακό σχεδιασμό. Στο τοπικό επίπεδο αυτός ο προσανατολισμός επιχειρείται να επενδυθεί με το μανδύα της τοπικής διαχείρισης. Η μέχρι τώρα εμπειρία, όμως, αποδεικνύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αφού δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε. Ή αποκεντρωμένη διαχείριση θα υπάρξει ή προσαρμογή στον ΠΕΣΔΑ. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται.

Είναι, συνεπώς, λογικό το ότι μεγάλη μερίδα των κατοίκων της Κερατέας δεν παρασύρεται από τέτοιες μεθοδεύσεις και αντιδρά δυναμικά στη νέα προσπάθεια εγκλωβισμού στον υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ και στη δημοπράτηση της μονάδας επεξεργασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με την εξής επισήμανση: η αντίσταση αυτή θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη δυναμική, αν οι κάτοικοι της Κερατέας διατυπώσουν τη δική τους εναλλακτική πρόταση αποκεντρωμένης διαχείρισης και όχι μόνο. Αλλά να την εφαρμόσουν και στην πράξη, δίνοντας ένα θετικό παράδειγμα διαχείρισης. Να δείξουν ότι η Κερατέα δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση, αλλά εφαρμόζει, πρώτη αυτή, το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι δήμοι της Αττικής. Η αντίληψη ότι κάτι τέτοιο θα στείλει μήνυμα ενδοτικότητας απέναντι στην κυβέρνηση και τον ΕΔΣΝΑ ή ότι τα απορρίμματα της Λαυρεωτικής είναι απειροελάχιστα μπροστά στο σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής (άρα, δεν «τρέχει» και τίποτα να συνεχίσουν να πηγαίνουν στη Φυλή) είναι, παντελώς, αστήρικτη. Αντίθετα, μια επιθετική στάση τοπικής διαχείρισης θα αποδομήσει έμπρακτα τον ΠΕΣΔΑ, θα αποδείξει πόσο αχρείαστες είναι οι εγκαταστάσεις που προωθούνται και θα κάνει πολύ πιο πειστικό τον αγώνα σε όλους του κατοίκους της Αττικής και θα «κεφαλαιοποιήσει» το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στις τελευταίες κινητοποιήσεις.

1 σχόλιο:

  1. « Όταν το άδικο γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον ! »
    του Ρίκο Άλμπρεχτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή