Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Ο ... ιός των ΣΔΙΤ εξαπλώθηκε στην Ήπειρο


Σε διαδικασία ένταξης σε ΣΔΙΤ της κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της Ηπείρου προχωρά η περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τους τέσσερις αναγκαστικούς συνδέσμους, δηλαδή, τους νομαρχιακούς ΦοΔΣΑ. Καθώς δεν έχει συγκροτηθεί ο προβλεπόμενος περιφερειακός ΦοΔΣΑ (δόθηκε παράταση στις συγχωνεύσεις των συνδέσμων, μέχρι 31/12/2013) και καθώς οι ίδιοι οι σύνδεσμοι δηλώνουν αδυναμία διεκπεραίωσης του συγκεκριμένου έργου, έχει επιλεγεί η λύση της προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια Ηπείρου. Έχει ετοιμαστεί το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης και πρόκειται να συζητηθεί στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας, την Τρίτη 12/2/2013.

Ο σχεδιασμός προβλέπει υπογραφή συμβάσεων μέχρι τον Απρίλιο του 2014, υλοποίηση των μελετών μέχρι τον Ιούνιο του 2014, κατασκευή και δοκιμαστική λειτουργία του έργου μέχρι το Δεκέμβριο του 2015 και έναρξη λειτουργίας της μονάδας τον Ιανουάριο του 2016. Χρονοδιάγραμμα, το οποίο ούτε οι … πρώτοι διδάξαντες Σγουρός και Τατούλης δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν.

Το μοντέλο αυτό έχει, ήδη, δοκιμαστεί στην περιφέρεια Πελοποννήσου, με τους δήμους, τους συνδέσμους τους και την ΠΕΔ να παρακολουθούν σαν θεατές τις εξελίξεις, αφού έχουν εκχωρήσει στις περιφέρεις την ουσιαστική διαχείριση, προσανατολισμένη σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο με προτίμηση στην ενεργειακή αξιοποίηση των ΑΣΑ και, φυσικά, με ΣΔΙΤ. Η φημολογούμενη αντίσταση στο σχέδιο αυτό (όχι στις ΣΔΙΤ) του αναγκαστικού συνδέσμου της 1ης διαχειριστικής ενότητας (νομού Ιωαννίνων) αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τόσο σοβαρή, ώστε να αποτρέψει τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας είναι η μοναδική στην περιφέρεια της Ηπείρου, στους νομούς της οποίας προβλέπονται μόνο σταθμοί μεταφόρτωσης, από τους οποίους τα σύμμεικτα σκουπίδια θα ξεκινούν … το μακρινό ταξίδι για τη μονάδα επεξεργασίας, που θα γίνει στη θέση «Λατομείο Εγνατίας» που υπάγεται στα διοικητικά όρια του δήμου Δωδώνης. Το γήπεδο είναι συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων περίπου και βρίσκεται βόρεια της Εγνατίας Οδού, νοτιοανατολικά του οικισμού Ελευθεροχώρι και νοτίως υφιστάμενου ανενεργού λατομείου αδρανών υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου