Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Που είναι η δυσκολία να απαντήσετε, κ. Σγουρέ;

ανοιχτή επιστολή στον περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Σγουρό

Ενώ οι τέσσερις διαγωνισμοί για την κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της α’ φάσης των διαγωνισμών και η έναρξη της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου (β΄ φάση), μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα παραμένουν αδιευκρίνιστα. 

Κύριε Σγουρέ, απευθυνθήκαμε σε σας, με επιστολή μας1 στις 18.3.2013, ζητώντας υπεύθυνες απαντήσεις σε μια σειρά δέκα ερωτημάτων, τα οποία σχετίζονται τόσο με τον χαρακτήρα των επιλογών που έχετε δρομολογήσει, όσο και με τη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθούνται. Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκε η ουσία της επιστολής και με σχετικό άρθρο2. Λάβαμε, άμεσα, ενημέρωση ότι η επιστολή μας διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής3. Αν και η επιστολή δεν απευθύνονταν σε υπηρεσιακούς παράγοντες, θεωρήσαμε ότι δρομολογούνταν μια διαδικασία, που θα κατέληγε σε μια απάντησή σας, σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Διαψευστήκαμε οικτρά! Πέρασε πάνω από ένας μήνας χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ενημέρωση. Αναγκαστήκαμε να σας στείλουμε νέα επιστολή υπόμνησης4, στις 22.4.2013, η οποία παρατίθεται στη συνέχεια και η οποία, προς το παρόν, φαίνεται να έχει την τύχη της αρχικής.

Κύριε Σγουρέ, καλλιεργείτε συστηματικά την εικόνα του προσώπου που δεν «σηκώνει μύγα στο σπαθί του». Για δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα σπεύδετε, πολλές φορές, να εκδώσετε πολυσέλιδες απαντήσεις και να τις αναπαράγετε, μέσω του επικοινωνιακού σας μηχανισμού. Φαίνεται, όμως, ότι η ευαισθησία σας είναι επιλεκτική. Είτε επειδή προτιμάτε τα ερωτήματα που σας τέθηκαν να μην απαντηθούν, είτε επειδή επιλέγετε συνομιλητές ή και «αντιπάλους». Σε κάθε περίπτωση, η θέση που κατέχετε επιβάλλει μια δημόσια εξήγηση, τουλάχιστον στο εξής:  που είναι η δυσκολία να απαντήσετε, κ. Σγουρέ;

28.4.2013
Τάσος Κεφαλάς
μέλος της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων(ακολουθεί η τελευταία επιστολή, στις 22.4.2013)


Προς                                                                          α.π. 79702/22.04.2013
περιφέρεια Αττικής                                                       Αθήνα, 22 Απριλίου 2013
περιφερειάρχη κ. Ι. Σγουρό
Λ. Συγγρού 15

Θέμα: υπόμνηση αίτησης ενημέρωσης

Σχετικά έγγραφα:
αίτηση ενημέρωσής μου από τον περιφερειάρχη κ. Σγουρό, με α.π. 53733/19.3.2013
έγγραφό σας προς τον προϊστάμενο της  ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής,
με α.π. 53733/20.03.2013

Κύριε περιφερειάρχη,

καθώς έχει περάσει παραπάνω από ένας μήνας από την υποβολή του, επανέρχομαι στο αίτημά μου για ενημέρωση, σχετικά με μια σειρά ζητήματα, που αφορούν στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής και τη διαδικασία δημοπράτησης των νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ. Από το γεγονός της διαβίβασης του αιτήματός μου στον προϊστάμενο της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής και έχοντας συνομιλήσει με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας κ. Παπαθέου, οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι έχετε προσανατολιστεί σε μια καθαρά υπηρεσιακή διεκπεραίωσή του.

Αν, πράγματι, αυτό συμβαίνει θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτό που ζητώ να πληροφορηθώ δεν είναι η άποψη των υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά η επίσημη άποψη της περιφέρειας Αττικής και, προσωπικά, η δική σας, με την πρόσθετη ιδιότητα του προέδρου του ΕΔΣΝΑ. Επ’ αυτού να προσθέσω και τα εξής:
- μεγάλο μέρος των ερωτημάτων μου αφορούν, καθαρά, πολιτικές επιλογές δικές σας ή των οργάνων που προΐσταστε, για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Συνεπώς, δεν μπορούν να απαντηθούν παρά μόνον από εσάς.
- ακόμη και οι αποφάσεις της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής, τις οποίες επικαλούμαι, θεωρώ αυτονόητο ότι έχουν προκύψει μετά από συνεννόηση και υποβολή σχετικών αιτημάτων από μέρους σας, ακριβώς λόγω του περιεχομένου τους.

Με βάση τα παραπάνω και γνωρίζοντας την ταχύτητα με την οποία έχετε αντιδράσει στο παρελθόν, σε ζητήματα που σας αφορούν, ελπίζω ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μου για μια υπεύθυνη ενημέρωση και ότι δεν θα μπείτε στον πειρασμό της μετάθεσης σε υπηρεσιακούς παράγοντες της ευθύνης της υπεράσπισης ή της εξήγησης των δικών σας πολιτικών επιλογών.

Με τιμή

Τάσος Κεφαλάς
μέλος της Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου