Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Καύση RDF στο Αλιβέρι


Στις 27/3/2012, από τη διεύθυνση ανάπτυξης της ΠΕ Εύβοιας, εκδόθηκε άδεια Λειτουργίας μετά από επέκταση με συγκρότημα τροφοδοσίας του κύριου καυστήρα με στερεά υπολείμματα ανακύκλωσης της βιομηχανίας παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ» στο Μηλάκι Αλιβερίου.

Για να τα πούμε λιανά, πρόκειται για την άδεια καύσης RDF σε τσιμεντοβιομηχανία, που παρουσιάζεται ωραιοποιημένα σαν καύση «στερεών υπολειμμάτων ανακύκλωσης». Η απόφαση αυτή συνδέθηκε και με την πρόσφατη απόφαση της ΑΓΕΤ να κλείσει το άλλο της εργοστάσιο στη Χαλκίδα, ενδεχομένως και σαν ένα μέσο πίεσης.

Η υπόθεση έχει μακριά ιστορία στην περιοχή του Αλιβερίου, με σημαντικές κινητοποιήσεις από την εποχή του 2007-2008, παράλληλα με τον αγώνα για την αποτροπή εγκατάστασης μονάδας λιθάνθρακα. Για ένα μεγάλο διάστημα η υπόθεση μπήκε στην άκρη, για να επανέλθει τα τελευταία δύο χρόνια, με τη δρομολόγηση των μεγάλων έργων διαχείρισης απορριμμάτων, με προσανατολισμό στην ενεργειακή αξιοποίηση.

Καθώς η δημιουργία μονάδων καύσης των δευτερογενών καυσίμων (RDF και SRF), που θα παράγουν τα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, στις ίδιες περιοχές και ταυτόχρονα με αυτά, φαίνεται ότι είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, η λύση της καύσης στις τσιμεντοβιομηχανίες φαντάζει ότι δίνει διέξοδο στους μεγαλοεργολάβους, που οφείλουν να τεκμηριώσουν το τι θα γίνονται τα δευτερογενή καύσιμα.

Υπάρχει μια πρώτη αντίδραση από το Σύλλογο προστασίας περιβάλλοντος Αλιβερίου (επισυνάπτεται), που προϊδεάζει για την επαναδραστηριοποίηση της συντονιστικής επιτροπής φορέων κατά της καύσης του RDF, στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Οι ενστάσεις εστιάζονται στα ζητήματα της περιβαλλοντικά (μη) ασφαλούς καύσης.

Σε αυτές τις ενστάσεις θα πρέπει, οπωσδήποτε, να προσμετρηθούν και να συνυπολογιστούν και οι τεράστιες αντιδράσεις, σχετικά με το συγκεντρωτικό και αντιπεριβαλλοντικό χαρακτήρα της κυρίαρχης αντίληψης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που ωθεί, με μαθηματική ακρίβεια, στην καύση τους. Και να τονιστεί ότι ο αγώνας των κατοίκων του Αλιβερίου θα γίνει πιο αποτελεσματικός, αν συνδεθεί με τον αγώνα για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή.     

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, είχαμε μια παρέμβαση του περιφερειάρχη Στερεάς κ. Περγαντά, με την οποία ανακοινώνεται η ανάκληση τηςαπόφασης χορήγησης άδειας λειτουργίας.   
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου