Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση για το ΣΜΑ Ελαιώνα

Πανηγυρικός τόνος δόθηκε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την κατασκευή και λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στον Ελαιώνα, ανάμεσα στον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, και το δήμαρχο Αθήνας, Γιώργο Καμίνη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί:
·       Ο ΣΜΑ Ελαιώνα θα γίνει σε ιδιόκτητο οικόπεδο του ΕΔΣΝΑ και αναθέτουσα αρχή θα είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος θα αναλάβει τη χρηματοδότησή του από το ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.
·       Θα εξυπηρετεί τον δήμο Αθήνας και το δήμο Αιγάλεω. Σε έκτακτες περιπτώσεις, με απόφαση του ΕΔΣΝΑ, θα εξυπηρετεί και απορριμματοφόρα των δήμων Αγίας Βαρβάρας, Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη και Μοσχάτου-Ταύρου.
·       Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 13,8 εκ. €.

Ο μόνος αντίστοιχος κεντρικός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Αττική είναι αυτός του σχιστού, που λειτουργεί με ευθύνη του ΕΔΣΝΑ.

Οι συγκεκριμένοι κεντρικοί ΣΜΑ, αλλά και οι μικρότεροι τοπικοί, γίνονται απαραίτητοι εξαιτίας του συγκεντρωτικού τρόπου διαχείρισης, που επιβάλλει την καθημερινή μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων στις κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα). Προφανώς και συνδέονται με την εξελισσόμενη προσπάθεια κατασκευής των τεσσάρων νέων εργοστασίων της Αττικής.

Η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων», στο πλαίσιο της πρότασής της για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αντιμετωπίζει το θέμα από μια τελείως διαφορετική σκοπιά. Παραπέμπουμε στην, πολύ πρόσφατη, παρέμβασή της, με τίτλο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου