Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Στην ΤΕΡΝΑ τα έργα της Πελοποννήσου

Την Τρίτη 30/7, συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας Πελοποννήσου, με θέμα τις οικονομικές προσφορές, στο διαγωνισμό για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Μετά το τέλος της συνεδρίασης εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «Η ΤΕΡΝΑ ανάδοχος στο έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου». Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ.

Εκείνο που εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο είναι το αντικείμενο της τελικής φάσης του διαγωνισμού (ανταγωνιστικού διαλόγου). Δηλαδή, η τεχνική λύση που έχει επιλέξει η περιφέρεια και πάνω στην οποία δόθηκαν οι οικονομικές προσφορές. Οι προσπάθειές μας να μιλήσουμε με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολάκου απέβησαν άκαρπες. Προφανώς, αυτά είναι ήσσονος σημασίας ζητήματα ή ζητήματα που δεν χρειάζεται να τα γνωρίζουν οι πολίτες. Αρκεί που «έκλεισε» η δουλειά.

Σε tour επιμόρφωσης ο ΕΔΣΝΑ

Από την πλευρά του ο ΕΔΣΝΑ ετοιμάζεται … πυρετωδώς για το δικό του ανταγωνιστικό διάλογο. Πώς; Μα με περιοδεία αντιπροσωπείας του ΕΔΣΝΑ σε μονάδες επεξεργασίας του εξωτερικού «για να έχει ίδια αντίληψη επί των προτεινομένων από τους διαγωνιζόμενους λύσεων». Αυτό αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 12/7/2013. Είπαμε … διαγωνισμός ανοιχτός σε όλες τις τεχνολογίες.

Διορθωτική δήλωση Σγουρού για την Κερατέα


Στο μεταξύ, με νέα διορθωτική δήλωσή του ο κ. Σγουρός διευκρινίζει ότι η θέση «Φοβόλες» της Κερατέας αφορά στη «δημιουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) και όχι στη δημιουργία ΧΥΤΑ, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στον τίτλο του σχετικού δελτίου». Με τη δήλωσή του αυτή φέρεται να συνηγορεί στην πρόταση του δήμου, παρόλο που αυτή δεν έχει διατυπωθεί επίσημα. Γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι κάποιες πρώτες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι οι όροι της σύγκλισης. Αλλά, κοντός ψαλμός αλληλούια … 

1 σχόλιο:

 1. Η ʽʼοριστική λύση ʼʼ με συνολική δυναμικότητα 200.000 τόνους ανά έτος για τις τρεις Μονάδες Διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων (Μ.Δ. - Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας) είναι φαραωνικά δαπανηρή (οικονομικά - περιβαλλοντικά) και η απόλυτη παρανομία της τεκμηριώνεται από τα ακόλουθα.
  1/ Σύμφωνα με τα ισχύοντα στατιστικά στοιχεία (elstat, eurostat), οι 200.000 τόνοι ανά έτος (για τις τρεις Μ.Δ.) είναι περίπου το 75-85% των απορριμμάτων που παράγονται από τις 582.000 του πληθυσμού της Περιφερείας Πελοποννήσου.
  2/ Σύμφωνα με το πνεύμα της οδ.98/2008 που παγιώνεται (νομολογιακά) με την απόφαση 20/2012 του Ευρωπαικού Ελεγκτικού Συνεδρίου η πρώτη προτεραιότητα είναι η πρόληψη.
  Στις ενέργειες πρόληψης εντάσσεται (μεταξύ άλλων) και η Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) . Με την ΔσΠ μειώνονται δραστικά οι ποσότητες των ανακατεμένων απορριμμάτων (δηλ.των σύμμεικτων) παράγοντας υλικά σε καθαρή κατάσταση (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά και το σημαντικότερο καθαρά βιοαποικοδομήσιμα).
  Τα διαχωρισμένα αυτά υλικά (από ΔσΠ) δεν απαιτούν παρά μόνο μικρές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις ποιοτικού ελέγχου, καταγραφής (για τήρηση αναταποδοτικότητας και δημιουργία ξεκάθαρων κινήτρων συμμετοχής σε πολίτες και επιχειρήσεις), δέματοποίησης, αποθήκευσης, εμπορίας και κομποστοποίησης (ότι δεν μπορεί να κομποστοποιηθεί στις πηγές που είναι η προτεραιότητα) και καμία εργοστασιακού τύπου εγκατάσταση σαν τις προκείμενες που ʽʼκατέληξεʼʼ ο διαγωνισμός και η ʽʼοριστική του λύσηʼʼ.
  Εργοστασιακού τύπου κεντρικές εγκαταστάσεις απαιτούνται (λόγω οικονομίας κλίμακας..?..!) μόνο για τα εναπομένοντα (σαν σφάλμα) σύμμεικτα.
  Αυτό το Σφάλμα (δηλ. το ποσοστό απορριμμάτων σε σύμμεικτη κατάσταση) είναι ήδη λιγότερο από 40% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU 12) και διαρκώς μειώνεται.
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (Α)
  Από τα 1/ , 2/ και μόνο συνεπάγεται ότι η ʽʼοριστική λύσηʼʼ (του 80% σύμμεικτα) είναι παράνομη καθώς ʽʼκαταλήγειʼʼ σε τουλάχιστον υπερδιπλάσιας
  δυναμικότητας (φαραωνικές) κεντρικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων και μάλιστα με εγγυημένες ποσότητες (σύμμεικτων) για 25 χρόνια(!) .
  Δ.Σ. Δαμάσκος
  B.Sc.mech.eng.,M.Sc.envir.eng.
  μέλος ΠΡΩΣΥΝΑΤ

  ΑπάντησηΔιαγραφή