Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ανατροπές στην προεπιλογή εταιρειών για το έργο του Γραμματικού

Ανατροπές συντελέστηκαν στον κατάλογο των εταιρειών που προεπιλέγονται και θα συνεχίσουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού (τη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου), μετά από απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (17/9/2013), η οποία πήρε υπόψη της την απόφαση του ΣτΕ, που εξέτασε τις σχετικές προσφυγές

Για την ιστορία του πράγματος, θυμίζουμε ότι: Ενδιαφέρον για το διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει τα παρακάτω οκτώ (8) σχήματα: 
1. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ (*) 
2. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΔΕΗ ΑΕ 
3. J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ (*) 
4. ARCHIRODON GROUP NV - INTRAKAT AE - ENVITEC AE (*) 
5. NOVAERA HELLAS AE (συμφερόντων Κοπελούζου) 
6. ΜΕΤΚΑ ΑΕ (συμφερόντων Μυτιληναίου) - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ (*) 
7. ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ - ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ (*) 
8. ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ 

Με την απόφαση 211/2013 της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, μετά από εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού, προεπιλέχθηκαν για να συνεχίσουν στη β΄ φάση τα έξι πρώτα. Ακολούθησαν προδικαστικές προσφυγές από πέντε σχήματα (αυτά με τον αστερίσκο), που ζητούσαν αποκλεισμό κάποιων άλλων, τις οποίες απέρριψε όλες η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ. Ακολούθησαν προσφυγές στο ΣτΕ, η απόφαση του ΣτΕ και η τελική απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 17/9/2013. 

Σύμφωνα με αυτήν, στη β΄ φάση συνεχίζουν τα εξής πέντε σχήματα: 
1. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ 
2. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΔΕΗ ΑΕ 
3. J&P ΑΒΑΞ ΑΕ- ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ 
4. ARCHIRODON GROUP NV - INTRAKAT AE - ENVITEC AE 
5. ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ - ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ - ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ 

Ενώ αποκλείονται τα παρακάτω σχήματα, δύο εκ των οποίων υπήρχαν στην αρχική προεπιλογή: 
1. NOVAERA HELLAS AE (συμφερόντων Κοπελούζου) 
2. ΜΕΤΚΑ ΑΕ (συμφερόντων Μυτιληναίου) - Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ 
3. ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ 

Λογικά, στο επόμενο διάστημα θα εκδοθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, επί των προσφυγών για τους άλλους τρεις διαγωνισμούς της Αττικής και οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για την προεπιλογή εταιρειών. 

Επίσκεψη στο Γραμματικό της επιτροπής αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου 

Στην Ελλάδα βρίσκεται κλιμάκιο της επιτροπής αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, προκειμενου να εξετάσει, επιτόπου, τα δεδομένα των αναφορών που έχουν υποβληθεί για μιια σειρά έργα διαχείρισης απορριμμάτων (Γραμματικό, Μεγαλόπολη, Ερμιονίδα, Κέρκυρα, Καρβουνάρι Θεσπρωτίας). Έχουν προηγηθεί συζητήσεις και ακροάσεις στην ολομέλεια της επιτροπής. Λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων, αλλά και λόγω της πίεσης που έχει ασκηθεί, κρίθηκε σκόπιμο από την επιτροπή και η επιτόπια εξέταση των αναφορών. 

Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ιδιαίτερης σημασίας είναι η περίπτωση του Γραμματικού. Τη σχετική αναφορά την έχουν υπογράψει, περίπου, 2.250 κάτοικοι της περιοχής. 

Στο πρόγραμμα της επιτροπής, για την Τετάρτη 18/9, προβλέπονται το πρωί συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κατοίκων, την ΠΡΩΣΥΝΑΤ, επιστήμονες, τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, εκπροσώπους των υπουργείων και της περιφέρειας, ευρωβουλευτές κλπ.. 

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη της επιτροπής αναφορών, στο χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Το τοπικό συμβούλιο Γραμματικού καλεί τους κατοίκους της περιοχής σε μαζική παρουσία στο χώρο της αυτοψίας, την Τετάρτη 18/9, στις 3 το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου