Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Στη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου ο διαγωνισμός για τη μονάδα του Γραμματικού

Στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 24/9/2013, αποφασίστηκε ομόφωνα η έγκριση της πρόσκλησης σε ανταγωνιστικό διάλογο για το έργο: «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Απορριμμάτων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής, με ΣΔΙΤ». Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η συγκρότηση συλλογικού οργάνου για την διενέργεια του ανταγωνιστικού διαλόγου του έργου. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου: «με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί ο Ανταγωνιστικός Διάλογος θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου».

Πρόκειται για τη β΄φάση του διαγωνισμού για τη μονάδα του Γραμματικού, κατά την οποία θα προσδιοριστεί η επιθυμητή τεχνική λύση και θα ακολουθήσει το στάδιο της υποβολής των οικονομικών προσφορών. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ακολουθήσουν και οι αντίστοιχες προσκλήσεις για τις άλλες τρεις μονάδες της Αττικής (Φυλή, Α. Λιόσια και Κερατέα). Προς το παρόν, τόσο το περιεχόμενο της πρόσκλησης, όσο και τα τεύχη της διακήρυξης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, πρακτική η οποία τείνει να γίνει καθεστώς.

Με το ίδιο δελτίο τύπου, ο κ. Σγουρός επαναφέρει μια σειρά από θέματα και κινήσεις, των οποίων και μόνο η αναφορά αναδεικνύει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΕΔΣΝΑ:

1. Τα χρέη

Νέα παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό και την πολιτεία προαναγγέλει ο κ. Σγουρός, με επίκεντρο τη ρύθμιση των τεράστιων χρεών του φορέα, σε σημείο «ανά πάσα ώρα και στιγμή η διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου να κρέμεται από ένα τεντωμένο σχοινί. Επίσης διακυβεύεται η βιωσιμότητα του φορέα …».

2. Οι απαλλοτριώσεις

Ας μη περάσει απαρατήρητη η αναφορά στην ανάγκη «να δοθεί λύση στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων». Σε ποιες απαλλοτριώσεις αναφέρεται ο κ. Σγουρός; Μήπως, έχουν στα σχέδιά τους επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι η άδεια διάθεσης στο ΧΥΤΑ Φυλής έχει λήξει από τις 13/9/2013. Τυπικά και ουσιαστικά η διάθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής είναι παράνομη.

3. Ένταξη του ΕΔΣΝΑ στην περιφέρεια Αττικής

Μια διάχυτη κωλυσιεργία για τη λειτουργία των περιφερειακών φορέων διαχείρισης (ΦοΔΣΑ) φαινόταν να αφορά, μέχρι τώρα, την περιφέρεια της χώρας, ξαφνικά έχουμε μια πρόθεση υπαγωγής του ΕΔΣΝΑ στην περιφέρεια Αττικής με επιχείρημα  «τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στο Σύνδεσμο με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες και τους Δήμους υπηρεσιών». Θα περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ για ασφαλή συμπεράσματα.

4. Ενημέρωση της ΕΕ και της επιτροπής αναφορών

Θορύβησε τους ιθύνοντες η πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της επιτροπής αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στο Γραμματικό και (έκτακτα) στη Φυλή. Δεν εξηγείται αλλιώς η συντονισμένη παρέμβαση παραγόντων της κυβέρνησης και της περιφέρειας να ωραιοποιήσουν την υφιστάμενη κατάσταση. Συνέχεια αυτής της πίεσης αποτελεί η απόφαση να μεταβεί αντιπροσωπεία του ΕΔΣΝΑ στις Βρυξέλλες για ενημέρωση του ευρωπαίου επιτρόπου για το περιβάλλον και της επιτροπής αναφορών.

5. Διάθεση απορριμμάτων της Πελοποννήσου στο ΧΥΤΑ Φυλής

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο συνέχισης της διαδικασίας μεταφοράς απορριμμάτων από την Πελοπόννησο στον ΧΥΤΑ Φυλής εξέφρασε ο ΕΔΣΝΑ. Οι σχετικές συμβάσεις υπεγράφησαν στα μέσα του Απριλίου του 2013 και εκπνέουν στα μέσα του επομένου μηνός.

Στο μεταξύ, αναπάντητες παραμένουν οι καταγγελίες των ΠΡΩΣΥΝΑΤ και Ecoeleusis για την παράνομη διακίνηση σύμμεικτων απορριμμάτων της Μυκόνου, προς την Αττική, με το μανδύα των ανακυκλώσιμων.

Κοστολόγηση υπηρεσιών ΕΔΣΝΑ


Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κοστολόγηση των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ, για την οποία έχει ανατεθεί σχετική μελέτη. Ουσιαστικά, μιλάμε για τις υπηρεσίες στο ΣΜΑ Σχιστού και στην εγκατάσταση της Φυλής, που, προς το παρόν, χρεώνονται με 45 ευρώ/τόνο. Το τελικό σχέδιο της μελέτης παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 9/9/2013, με μια γενικόλογη εισήγηση από την οποία απουσιάζουν τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προτεινόμενη τιμή χρέωσης έχει παραληφθεί στο αρχείο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Αποφασίστηκε, πριν τη λήψη απόφασης, να αποσταλεί επιστολή στη διυπουργική επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων, με την οποία θα ζητείται συνάντηση προκειμένου να γίνει ενημέρωση επί της μελέτης αναλυτικής κοστολόγησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου