Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Μεταφέρεται RDF για καύση στην ΑΓΕΤ, στο Αλιβέρι

Τη μεταφορά RDF στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι, με προορισμό την καύση του, καταγγέλει ο Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Αλιβερίου και περιχώρων. Πρόκειται για μια υπόθεση που ανακινήθηκε για πρώτη φορά το 2006 και αφού πέρασε από πολλά κύματα, εξαιτίας των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, φτάσαμε στην έκδοση απόφασης λειτουργίας της νέας μοναδας καύσης RDF, στις 27/3/2013. Η απόφαση αυτή ανακλήθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Στερεάς, στις 1/4/2013.

Η ΑΓΕΤ προσέφυγε κατά της τελευταίας απόφασης στο Διοικητικό Εφτείο Πειραιά, που εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφασης του περιφερειάρχη, στις 28/5/2013, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης. Στις 9/7/2013, που συζητήθηκε επί της ουσίας η προσφυγή της ΑΓΕΤ, το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρόλα αυτά, η ΑΓΕΤ θεωρεί ότι δεν ισχύει η απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας, άρχισε να μεταφέρει RDF στις εγκαταστάσεις της και, πιθανότατα, θα αρχίσει την καύση. Αυτή τη στιγμή, είναι άγνωστη η προέλευση του RDF.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος Αλιβερίου και περιχώρων. Καταγγελία με αντίστοιχο περιεχόμενο έχει σταλεί στην περιφέρεια Στερεάς, στο δήμο Κύμης-Αλιβερίου, στο ΑΤ Αλιβερίου και στους επιθεωρητές περιβάλλοντος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατόπιν υποβολής σχετικού μας αιτήματος, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε σχετικούς ελέγχους, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η ΑΓΕΤ-LAFARGE προβαίνει ήδη σε μεταφορά και αποθήκευση RDF στο εργοστάσιο της στο Αλιβέρι. Δεν έχουμε ακόμη ενημέρωση από τις κληθείσες αρμόδιες αρχές αναφορικά με το εάν πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και ως προς τυχόν καύση RDF. Ένα όμως είναι «γεγονός»: Τα «σκουπίδια» ήλθαν ήδη στα σπίτια μας, ενώ ελλοχεύει πάντα και ο κίνδυνος της εν συνεχεία καύσης τους.

Μάλιστα, για την νομιμότητα της πράξης της, η ΑΓΕΤ – LAFARGE επικαλείται την από 28/05/2013 Προσωρινή Διαταγή της Προέδρου του Α’  Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, η οποία ανέστειλε  προσωρινά και «…μέχρις έκδοσης της αποφάσεως του Δικαστηρίου (εν Συμβουλίω) επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής…», την απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας για την απαγόρευση καύσης RDF. Μια απόφαση που, εξ όσων γνωρίζουμε,  κοινοποιήθηκε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, χωρίς όμως να ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο, και κυρίως  η Επιτροπή των κατοίκων, ως όφειλε, με αποτέλεσμα να χαθεί η δυνατότητα  νομικής  υποστήριξης  της ανατροπή της.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ΑΓΕΤ-LAFARGE ενδεχομένως να μην ενθυμείται ότι με την εν συνεχεία εκδοθείσα υπ’ αριθ. 8/2013, από 9/7/2013, απόφαση του Α2 Ακυρωτικού Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (σε Συμβούλιο,) η ως άνω προσωρινή διαταγή ανακλήθηκε, δηλαδή στην ουσία ανετράπη, αφού το εν λόγω Δικαστήριο έκρινε εαυτό αναρμόδιο και παρέπεμψε «…την κρινόμενη αίτηση ακυρώσεως καθώς και την εκκρεμή αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας…».

Κατόπιν τούτων, είναι απόλυτα εμφανές, ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε νομιμοποίηση για την ΑΓΕΤ ως προς ενδεχόμενη καύση του RDF, ούτε για την αποθήκευσή του, ούτε καν για την μεταφορά του. Είναι εμφανές ότι δεν είναι δυνατόν να εξελίσσονται «πειράματα» εις βάρος της Υγείας των κατοίκων της ευρύτερης Περιοχής Αλιβερίου.

Γι αυτό και:
1.  Καλούμε το Δήμο Κύμης Αλιβερίου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος να λάβουν θεσμικές  πρωτοβουλίες διακοπής της μεταφοράς και αποθήκευσης του RDF.
2.  Καλούμε του Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να παρέμβουν άμεσα, να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και κυρίως να προβούν σε γενικευμένο έλεγχο ως προς το εάν και σε ποιο βαθμό, η επιχείρηση τηρεί τις Περιβαλλοντικές της Δεσμεύσεις.
3.  Τέλος, δηλώνουμε ότι προσφεύγουμε άμεσα και αιτούμαστε Νομική  Προστασία από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αλιβέρι, 29/9/2013


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου