Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Νέες ανατροπές στην προεπιλογή εργολάβων στην Αττική

Από την ΗΔ της συνεδρίασης της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 4/11/2013, προκύπτει ότι ανατρέπονται από το ΣτΕ οι προηγούμνες αποφάσεις της για την προεπιλογή των εταιρειών που θα συνεχίσουν στη β΄ φάση των διαγωνισμών για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας στη ΝΑ Αττική (Κερατέα) και στα Α. Λιόσια. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τη μονάδα της ΒΑ Αττικής (Γραμματικό). Πιο συγκεκριμένα:

Από τα έξι (6) σχήματα, που είχαν προεπιλεγεί στο διαγωνισμό της ΝΑ Αττικής, αποκλείονται τα τρία (NOVAERA HELLAS ΑΕ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. - ΔΕΗ Α.Ε και ΜΕΤΚΑ ΑΕ - Χρ. Κωνσταντινίδης ΑΕ) και συνεχίζει ένα που είχε αποκλειστεί (ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ -  ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ – ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ). Συνεπώς, συνεχίζουν τέσσερα (4) σχήματα: ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, ARCHIRODON GROUP NVINTRAKATENVITEC ΑΕ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J & P ΑΒΑΞ, ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ -  ΔΟΜΟΣΠΟΡΤ ΑΕ – ΕΓΝΩΝ ΑΤΕ.

Από τα πέντε (5) σχήματα, που είχαν προεπιλεγεί στο διαγωνισμό των Α. Λιοσίων, αποκλείεται το σχήμα ΜΕΤΚΑ ΑΕ - Χρ. Κωνσταντινίδης ΑΕ και συνεχίζουν τέσσερα (4) σχήματα: ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, ARCHIRODON GROUP NV – INTRAKAT – ENVITEC ΑΕ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J & P ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. - ΔΕΗ Α.Ε..

Ο ΕΔΣΝΑ μπλοκάρει τοπικά έργα κομποστοποίησης «πράσινων» και οργανικών

Σε άλλο θέμα της ΗΔ, η αρμόδια υπηρεσία του ΕΔΣΝΑ προετοιμάζει το έδαφος για την απόρριψη αιτημάτων κατασκευής περιφερειακών έργων κομποστοποίησης των «πράσινων» των δήμων, καθώς και προδιαλεγμένων οργανικών. Τα επιχειρήματα είναι ότι τα έργα επιβάλλουν τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ και ότι θα χρειάζονταν επανασχδιασμός των έργων που δημοπρατούνται. Κατά τα άλλα, ο κ. Σγουρός και οι συνεργάτες του πασχίζουν να μας πείσουν ότι δεν είναι δεσμευτικές οι ποσότητες των ΑΣΑ που θα οδηγούνται στα δημοπρατούμενα έργα (περιλαμβάνεται η δυνατότητα κατασκευής μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών), μη τυχόν και μειωθεί το οικονομικό αντικείμενο των εργολάβων κι ας είναι αυτό σε βάρος των αναμενόμενων ωφελειών των δήμων.

Εχθρική η αντιμετώπιση των πρωτοβουλιών των δήμων

Η παραπάνω θέση της εισήγησης, αν επιβεβαιωθεί με απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, θα αποδείξει περίτρανα αυτό που, ήδη, υποψιαζομαστε. Ότι, δηλαδή, ο ΕΔΣΝΑ είναι εχθρικός απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία αποκεντρωμένης διαχείρισης, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο συγκεντρωτικός και φιλοεργολαβικός σχεδιασμός που προωθεί. Για χάρη του οποίου, έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες της επιβεβλημένης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής, που φέρουν την υπογραφή του ίδιου του κ. Σγουρού.

Αυτήν την εκτίμηση καλό είναι να τη γνωρίζουν στο δήμο Λαυρεωτικής, που, κατά τα λεγόμενά τους, ετοιμάζουν πρόταση τοπικής διαχείρισης, ευελπιστώντας στην υιοθέτησή της από τον ΕΔΣΝΑ. Εκτός κι αν δεν είναι τόσο τοπική. Με την ευκαιρία, η ΜΠΕ της πρότασης, που εκπονείται για λογαριασμό του δήμου, εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί (παρότι είχε ειπωθεί ότι θα είναι έτοιμη στα μέσα Αυγούστου), προκαλώντας δικαιολογημένες ανησυχίες.


Καλό, επίσης, είναι να τη γνωρίζουν και οι τρεις δήμοι της ΝΑ Αττικής (Αργυρούπολης - Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας), που έχουν ξεκινήσει διαδικασίες διερεύνσης μιας λύσης αποκεντρωμένης διαχείρισης (και είναι αξιέπαινοι γι αυτό), εμπλεκόμενοι σε έναν, μάλλον, ατελέσφορο διάλογο με τον ΕΔΣΝΑ και την περιφέρεια Αττικής.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου