Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Προς αναπροσρμογή - αύξηση τα τέλη των δήμων στον ΕΔΣΝΑ

Το πρωί της Δευτέρας 25/11, συνεδριάζει το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, με μοναδικά θέματα τα εξής:
1.  Λήψη απόφασης καθορισμού ετήσιας εισφοράς Δήμων μελών ΕΔΣΝΑ  για τα έτη 2012 και 2013.
2.  Λήψη απόφασης καθορισμού ετήσιας εισφοράς Δήμων μελών ΕΔΣΝΑ για το έτος 2014.
3. Λήψη απόφασης επιβολής αντισταθμιστικών οφελών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4164/2013. 

Η συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ έχει αναβληθεί, υουλάχιστον, δύο φορές. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, επί της ουσίας, είναι ότι έχει εκπονηθεί, για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ, μελέτη κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δήμους. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οδηγούμαστε σε αναπροσαρμογή των τελών εισόδου στη Φυλή, που θα προσεγγίζει τα 60 ευρώ/τόνο, αν δεν τα υπερβαίνει, από 45 ευρώ/τόνο που είναι σήμερα. Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, με επιστολή της στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, έχει ζητήσει να της δοθεί το σχετικό πόρισμα της μελέτης κοστολόγησης.

Μύλος στους δήμους - «αφωνία» από το δήμο Αθήνας

Σε κάθε περίπτωση και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ποιες ποσότητες απορριμμάτων στέλνουν οι δήμοι της Αττικής στη Φυλή και τι πληρώνουν γι αυτό. Ζήτημα που επαναφέρει συστηματικά η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, τους τελευταίους μήνες.

Η δημοσιοποίηση των επεξεργασιών της ΠΡΩΣΥΝΑΤ άνοιξε ένα χρήσιμο διάλογο, που οδηγεί σε τρεις βασικές διαπιστώσεις:
1. Υπάρχει ασάφεια ως προς το αν τα απορρίμματα που οδηγούνται στη Φυλή, από τις εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί ο ΕΔΣΝΑ, κατανέμονται στους δήμους ή αποτελούν πρόσθετο φορτίο στις ποσότητες που ανακοινώνει ο ΕΔΣΝΑ.
2. Οι δήμοι δεν έχουν σαφή εικόνα των ποσοτήτων και κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων τους.
3. Όπου ισχυρίζονται ότι έχουν εικόνα, προκύπτουν σοβαρές ασυμφωνίες στα στοιχεία που δίνουν οι δήμοι και σε αυτά που δημοσιοποιεί ο ΕΔΣΝΑ.

Σχετικά με το τελευταίο σημείο και επειδή «τα λεφτά είναι πολλά» εξετάσαμε τις περιπτώσεις των δήμων Αθήνας και Ελευσίνας. Προξενεί εντύπωση ότι ο δήμος Αθήνας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βαρελάς αρνούνται να απαντήσουν σε διαδοχικά ερωτήματά μας, από τις 10/10/2013. Αναρωτιόμαστε: δυσκολεύονται να εξηγήσουν τα ευρήματα ή δεν θέλουν να απαντήσουν;

Στην περίπτωση της Ελευσίνας, το αρμόδιο στέλεχος του δήμου ανταποκρίθηκε στις επισημάνσεις μας και σε πρόσφατη επικοινωνία μας ενημέρωσε ότι έχει γίνει διασταύρωση στοιχείων. Απομένει, όπως μας είπε, η επίσημη απάντηση του ΕΔΣΝΑ για να δημοσιοποιήσουν τη θέση του δήμου. Ίδωμεν …  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου