Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Συνεχίζεται η κατάληψη στις «Λίμνες» Ηλείας

Παρά τις έντονες πιέσεις, τις παρεμβάσεις των ΜΑΤ και τις συλλήψεις, συνεχίζεται η κατάληψη των κατοίκων της περιοχής στον παλιό ΧΑΔΑ της Αλφειούσας, στις «Λίμνες» Ηλείας. Ο συγκεκριμένος ΧΑΔΑ, που έπρεπε να έχει, ήδη, αποκατασταθεί, έχει επιλεγεί σαν χώρος προσωρινής απόθεσης των απορριμμάτων των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, αρχικά και στη συνέχεια και των δήμων Ανδρίτσαινας - Κρέστενας και Ζαχάρως. Με βάση διαδοχικές αποφάσεις κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη του 2012, με την τελευταία (;) παράταση να λήγει στο τέλος του 2013.

Την ανεξέλεγκτη απόρριψη προβλέπονταν να ακολουθήσει η εγκατάσταση του δεματοποιητή, που λειτουργούσε στη θέση «Ποτόκι», μέχρι που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και έκλεισε αναγκαστικά, το καλοκαίρι του 2012. Οι κάτοικοι με τις κινητοποιήσεις τους σταμάτησαν την απόρριψη απορριμμάτων στο ΧΑΔΑ και δεν επιτρέπουν την είσοδο του εργολάβου για την εγκατάσταση του δεματοποιητή. Ταυτόχρονα, έχουν ζητήσει την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων και έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.

Η θέση «Λίμνες» βρίσκεται μέσα σε δασική έκταση, δίπλα στον Αλφειό ποταμό, στο σημείο που έχει δημιουργηθεί φράγμα για την άρδευση μεγάλου μέρους των γεωργικών εκτάσεων της Ηλείας και στα όρια του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας. Η φωτογραφία που ακολουθεί δείχνει το χώρο του ΧΑΔΑ, περιβαλλόμενο από δάσος, καλλιέργειες και τον υγροβιότοπο των «Λιμνών», σε ελάχιστη απόσταση από τον Αλφειό, του οποίου διακρίνεται το φράγμα άρδευσης.


Το βάσιμο των αντιδράσεων των κατοίκων έρχονται να επιβεβαιώσουν τόσο η έκθεση του Συνηγόρου του πολίτη (μετά από σχετικές καταγγελίες), όσο και η έκθεση ελέγχου, που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, με επικεφαλής τον κ. Μέρκο, στις 14/11/2013. Και τα δύο έγγραφα παρατίθενται στη συνέχεια.   Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου