Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΕΚΑ: έχει ακυρωθεί ο ΧΥΤΑ Κερατέας

Σε υπόμνημα του ΥΠΕΚΑ προς την επιτροπή αναφορών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (α.π. 4909/30.10.2013), που υπογράφει η γενική γραμματέας κ. Νάντια Γιαννακοπούλου, διαβιβάζονται τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την επιτροπή, μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 18-20/9/2013. Στο έγγραφο αυτό, ανάμεσα σε άλλα, το ΥΠΕΚΑ κάνει έμμεση αναφορά στο ΧΥΤΑ Κερατέας σε δύο σημεία, υπερασπιζόμενο τις κυβερνητικές επιλογές στην υπόθεση κατασκευής του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Στο πρώτο σημείο αναφέρεται:
«Για την υλοποίηση των τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής στη Φυλή, ΧΥΤΑ ΝΑ Αττικής στην Κερατέα, ΧΥΤΑ ΒΑ Αττικής στο Γραμματικό) διασφαλίστηκε το 2004 χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής 2000-2006, τα έργα όμως αυτά παρουσίασαν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, καθυστερήσεις και εμπλοκές, με αποτέλεσμα το έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ Κερατέας να ακυρωθεί, το έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού να υλοποιείται ακόμα και σήμερα, σχεδόν μια δεκαετία μετά την ένταξή τους προς χρηματοδότηση και ο ΧΥΤΑ Φυλής να αποτελεί τη μόνη νόμιμη εγκατάσταση διάθεσης για το σύνολο των προς διάθεση αποβλήτων της Αττικής».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται:
«Είναι γεγονός ότι η περίπτωση της Ανατολικής Αττικής (ακύρωση Κερατέας και εμπλοκές στο Γραμματικό) είναι χαρακτηριστική».Οι διατυπώσεις είναι αρκετά σαφείς για να επιδέχονται παρερμηνείες. Και, φυσικά, συνιστούν μια σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση. Τόσο σημαντική, ώστε να γεννιούνται ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκε να κοινοποιηθεί. Είναι προφανές ότι χρειάζεται μια πλήρης και διαφανής εξήγηση για το πώς οδηγηθήκαμε σε μια τέτοια απόφαση και το τι σημαίνει για τα υπόλοιπα έργα της ΟΕΔΑ ΝΑ Αττικής. Μήπως, αναρωτιόμαστε, είναι αυτή η παραχώρηση της κυβέρνησης για να δεχτεί τη μονάδα επεξεργασίας ο δήμος της Λαυρεωτικής; Μήπως, έτσι εξηγείται και το ότι ο διαγωνισμός για τη μονάδα επεξεργασίας προχωρά κανονικά; Μήπως έτσι δικαιολογείται και η «ανοχή» του κ. Σγουρού στην «εναλλακτική» πρόταση του δήμου Λαυρεωτικής, της οποίας τη ΜΠΕ περιμένουμε από τον Αύγουστο (σαν να λέμε: από Αύγουστο, χειμώνα);  

Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης αφορά στο πως ο «μικρός πρωθυπουργός» της Αττικής κ. Σγουρός, δέχεται να παίρνονται ή, έστω, να δημοσιοποιούνται αποφάσεις από το ΥΠΕΚΑ, σε ένα ζήτημα κατ’ εξοχήν αρμοδιότητας του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας Αττικής, των οποίων προΐσταται; Εκτός κι αν πρόκειται για ένα συμφωνημένο «παιχνίδι» με καταμερισμένους ρόλους.

Και κάτι για το τέλος. Δεν είναι άδικο την τελική λύση, σε ένα ζήτημα που σημαδεύτηκε από έναν εμβληματικό κινηματικό αγώνα, να τη δώσουν υπόγειες διαβουλεύσεις και συμφωνίες; Οι πολίτες της Λαυρεωτικής και οι αλληλέγγυοι όλης της Αττικής θα συμβιβαστούν με κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου