Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Έκανε πίσω ο ΕΔΣΝΑ για τη μονάδα κομποστοποίησης του δήμου Σαρωνικού

Με πρόσφατη απόφασή της, στις 4/11/2013, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ δεν είχε κάνει αποδεκτή την πρόταση του Περιβαλλοντικού συνδέσμου δήμων Αθήνας - Πειραιά και του δήμου Σαρωνικού για τη δημιουργία τοπικών μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών και κλαδεμάτων. Μετά από επιμονή του δήμου Σαρωνικού, το θέμα επανήλθε στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 20/11/2013, οπότε και τροποποιήθηκε η παραπάνω απόφαση, ως προς το δήμο Σαρωνικού και η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ συναίνεσε στο αίτημα υλοποίησης της συγκεκριμένης μονάδας.

Παρά αυτήν την εξέλιξη, φαίνεται ότι ο ΕΔΣΝΑ είναι προσανατολισμένος στην κεντρική διαχείριση των οργανικών, με απώτερο στόχο την κατασκευή (και) της μονάδας κομποστοποίησης στη Φυλή. Το έδαφος προετοιμάζεται με προγράμματα υποδοχής προδιαλεγμένων οργανικών και «πράσινων» από την ΕΜΑΚ στη Φυλή.

Έτσι, μετά το πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής προδιαλεγμένων οργανικών BIOWASTE, ο ΕΔΣΝΑ παροτρύνει τους δήμους της Αττικής να στέλνουν τα «πράσινά» τους στην ΕΜΑΚ, χωρίς χρέωση, αντί να τα θάβουν στο ΧΥΤΑ, πληρώνοντας 45 ευρώ/τόνο.

Λογικές και χρήσμες, αναμφισβήτητα, οι κινήσεις εκτροπής από την ταφή και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων, μόνο που θα μπορούσαν να ήταν πιο τολμηρές και πιο εκτεταμένες (για τα προδιαλεγμένα οργανικά) και να γίνονταν με τη λογική της αποκέντρωσης, σε μονάδες μικρής κλίμακας, από τα αποτελέσματα της λειτουργίας των οποίων θα επωφελούνταν άμεσα οι δήμοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταφέρονται σε τόσο μεγάλες διαδρομές τα οργανικά και τα «πράσινα», πληρώνοντας, μάλιστα, για τα πρώτα 45 ευρώ/τόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου