Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

Στη Φυλή (και) τα σκουπίδια της Ηλείας

Μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών και χωρίς καθόλου τυμπανοκρουσίες, «έπεσαν», τελικά, οι υπογραφές στην ΚΥΑ, που αναρτήθηκε στη "Διαύγεια", για τη μεταφορά των απορριμμάτων (και) των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στη Φυλή. Σε αυτήν γίνεται λόγος για μεταφορά 2.500 τόνων αστικών απορριμμάτων, συστήνεται στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας να κάνουν ανακύκλωση συσκευασιών, να αποκαταστήσουν κάποιους ΧΑΔΑ (στις «Λίμνες» και στον «Πολυπόταμο Πελοπίου») και τον παλιό χώρο δεματοποίησης (στο «Ποτόκι»). Και ακόμη: να μεριμνήσουν για τη σύντομη εξασφάλιση αδειοδότησης χώρου μεταφόρτωσης των αποβλήτων. 

Το τελευταίο σημείο μεταφράζεται σε συνέχιση της μεταφοράς αποβλήτων εκτός Ηλείας, πιθανότατα στη Φυλή, που δεν θα περιοριστεί στους 2.500 τόνους. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και η εμπειρία από την αντίστοιχη επιλογή μεταφοράς στη Φυλή αποβλήτων των δήμων Τρίπολης και Ερμιονίδας. Που ξεκίνησε, στις 14/3/2013, για έξι μήνες, πήρε παράταση μέχρι 31/12/2013 και, μάλλον, θα συνεχιστεί να κατασκευαστούν τα έργα μεταβατικής διαχείρισης της περιφέρειας Πελοποννήσου (ακόμη βρίσκονται σε διαδκασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης). 

Πέρα από το γεγονός ότι "λύσεις" αυτού του τύπου δεν λύνουν το πρόβλημα στην Ηλεία, ούτε και τα ευχολόγια της ΚΥΑ για ανακύκλωση (οι υπουργάρες μας και οι αυτοδιοικητικοί της Ηλείας θα νομίζουν ότι πρόκειται για κάποια καινούργια ανακάλυψη), εντύπωση προκαλεί η αγόγγυστη αποδοχή του ΕΔΣΝΑ και της ΠΕΔΑ Αττικής. Αυτών, δηλαδή, που επικαλούνται την πλήρωση του ΧΥΤΑ Φυλής για να νομιμοποιήσουν τα νέα εργοστάσια. Που ενώ στην περίπτωση των δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης συζήτησαν στα όργανά τους (κάνοντας τους απαραίτητους παλληκαρισμούς, προτού αποδεχτούν την αντίστοιχη ΚΥΑ), αυτήν τη φορά τήρησαν «σιγή ιχθύος». Καμία συνεδρίαση, καμία ανακοίνωση! 

Τη στάση τους, αναπόφευκτα, πρέπει να τη συνδέσουμε και με τη συζήτηση που έχει ανοίξει στις τεχνικές υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ για επέκταση των χώρων ταφής στη Φυλή. Εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον, σε αλεπάλληλες συνεδριάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ έχει τεθεί το θέμα της μεγιστοποίησης της χωρητικότητας των υφιστάμενων κυττάρων της α’ και της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής. Η συζήτηση δεν έχει μείνει, όμως, εκεί. Στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 26/11/2012, τέθηκε καθαρά το θέμα επέκτασης του ΧΥΤΑ με την κατασκευή και γ΄ φάσης, στον υπολειπόμενο χώρο της εγκατάστασης. 

Ελπίζουμε ότι το κλίμα του εφησυχασμού, που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα υπουργεία και οι αυτοδιοικητικοί (των περιοχών αποστολή, αλλά και των περιοχών υποδοχής των αποβλήτων), δεν θα αποδεχτούν οι συλλογικότητες των πολιτών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση και οι πολιτικοί χώροι που ευαγγελίζονται την εναλλακτική διαχείριση. Θα άξιζε, για παράδειγμα, να μιλήσουν απευθείας οι αντίστοιχοι φορείς της Ηλείας και της Φυλής για το συγκεκριμένο θέμα. Ενδιαφέρον θα είχε, επίσης, να απευθυνθούν, από κοινού, οι οργανώσεις των (ίδιων) κομμάτων στην Ηλεία και στη Φυλή στους κατοίκους και των δύο περιοχών. 

Τη Φυλή «γλυκοκοιτάζει» και ο δήμος Αθήνας 

 Είναι γνωστό ότι η ΠΡΩΣΥΝΑΤ έχει θέσει στο δήμο Αθήνας, από τις 10/10/2013, μια σειρά από ερωτήματα, σχετικά με τη σημαντικά διαφορετική εικόνα που δίνει για τις ποσότητες των ΑΣΑ που οδηγούνται στη Φυλή (σε σχέση με τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ). Απάντηση, μέχρι τώρα, δεν έχουμε πάρει. Αντί για απάντηση, μας στάλθηκε πριν λίγες μέρες μια παρουσίαση του σχεδίου διαχείρισης των ΑΣΑ του δήμου Αθήνας. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το έχουμε ζητήσει σε ηλεκτρονική μορφή, μαζί με κάποιες διευκρινίσεις, ώστε να το παρουσιάσουμε και να το σχολιάσουμε. Θα το κάνουμε σύντομα, ακόμη κι αν ο δήμος Αθήνας δεν ανταποκριθεί πάλι. 

Κρατάμε, για σήμερα, μόνο ένα στοιχείο: ότι και ο δήμος Αθήνας προσανατολίζεται στη δημιουργία νέων δημοτικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας στη Φυλή, στο άκρο της εγκατάστασης του ΕΔΣΝΑ, που χρησιμοποιεί και σήμερα ο δήμος Αθήνας σαν αμαξοστάσιο ή κάτι τέτοιο. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μια μονάδα διαλογής σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων υλικών και για μια μονάδα αναερόβιας χώνευσης οργανικών. Η θέση της εγκατάστσης του δήμου παρουσιάζεται στην εικόνα που ακολουθεί (είπαμε, από φωτοτυπία). Σε μια πρώτη επικοινωνία, διαμηνύσαμε στο δήμο Αθήνας ότι μια τέτοια επιλογή κινδυνεύει να «τινάξει στον αέρα», εκ των προτέρων, τα όποια θετικά στοιχεία έχει, που έχει, το νέο σχέδιο διαχείρισης του δήμου.


Ας κλείσουμε με ένα τελευταίο σχόλιο. Μερικές φορές καταλογίζεται σην ΠΡΩΣΥΝΑΤ στενότητα και έλλειψη διάθεσης ευρύτερων συνεργασιών. Δεν πρόκειται περί αυτού. Ο πραγματικός λόγος για αυτού του είδους την κριτική, άλλοτε καλοπροαίρετη και άλλοτε κακοπροαίρετη, είναι το ότι δεν «κρύβουμε κάτω από το χαλί» τις διαφορές μας σε θέματα κρίσιμα για ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων. Και ένα τέτοιο θέμα είναι η επιλογή των συγκεντρωτικών εγκαταστάσεων, ανεξάρτητα από τις τεχνολογίες. Μιλώντας ειδικότερα για την Αττική, είναι κομβικό ζήτημα η συνέχιση ή μη της λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή. Πολύ δε περισσότερο η επέκτασή της. Ή όχι;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου