Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Στον «αέρα» οι διαγωνισμοί, ευκαιρία για ριζική αλλαγή προσανατολισμού

Σημερινό (21/4) πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» κάνει αναφορά σε παρέμβαση της χρηματοδοτικής αρχής της ΕΕ, που έχει σαν συνέπεια το «πάγωμα», από τον περασμένο Φεβρουάριο, των διαδικασιών χρηματοδότησης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία έχουν δημοπρατηθεί με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Η παρέμβαση φέρεται να έχει σαν αφετηρία την προσφυγή (0238/2013) πολιτών της Πελοποννήσου στην επιτροπή αναφορών του ΕΚ. Της υπόθεσης φέρεται να έχουν επιληφθεί και οι γενικές διευθύνσεις περιβάλλοντος και ανταγωνισμού της ΕΕ, καθώς και οι αρμόδιοι επίτροποι περιβάλλοντος και εσωτερικής αγοράς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας»:  Η αρχή του νήματος για την ανατροπή των συμβάσεων ΣΔΙΤ βρίσκεται σε μια προσφυγή φορέων και κατοίκων που κατατέθηκε με πλήρη τεκμηρίωση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο την ακύρωση της αδειοδότησης και σε συνέχεια της ακύρωσης του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ (65 εκατ. από κοινοτικούς πόρους), στην οποία έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ του ομίλου Περιστέρη. Προβλέπεται στο συγκεκριμένο έργο στα τεύχη διακήρυξης της δεύτερης φάσης, «η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα συμβατικών αποβλήτων ανέρχεται σε 150.000 τόνους ανά έτος».

Η έρευνα που ξεκίνησε φαίνεται ότι δεν περιορίστηκε στην Πελοπόννησο, αλλά επεκτάθηκε σε όλες τις περιφέρειες, στις οποίες «τρέχουν» οι διαγωνισμοί - καρμπόν, για φαραωνικά έργα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, με αφύσικη δυναμικότητα και πρόβλεψη για εγγυημένες ποσότητες σύμμεικτων απορριμμάτων, σε όλη τη διάρκεια ισχύος των σχετικών συμβάσεων, δηλαδή για 25 - 27 έτη. Με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να «τιναχτεί στον αέρα» το φιλοεργολαβικό κατασκεύασμα κυβέρνησης, περιφερειών και φορέων διαχείρισης (ΦοΔΣΑ).

Έτσι, έχουμε και την εξήγηση για την ενέργεια του ΥΠΕΚΑ να ζητήσει από τις περιφέρειες την εσπευσμένη αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ, που έφερε στη δημοσιότητα η ΠΡΩΣΥΝΑΤ. Θυμίζουμε ότι οι βασικοί λόγοι, που επικαλείται το ΥΠΕΚΑ είναι η διασφάλιση της συμβατότητας με την ευρωπαϊκή (οδηγία 2008/98/ΕΚ) και την εθνική (ν. 4042/2012) νομοθεσία, καθώς και των όρων για τη χρηματοδότηση των έργων από το νέο πλαίσιο της περιόδου 2014 - 20120. Επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι αναζητείται μια τυπική νομιμοποίηση, ώστε να αποφευχθεί η καταδίκη των υφιστάμενων σχεδιασμών, που θα οδηγήσει στην αδυναμία χρηματοδότησης των έργων και στην παταγώδη κατάρρευση του πολυδιαφημισμένου «εκσυγρονισμού» της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πως αλλιώς να εξηγηθεί η όψιμη υιοθέτηση ενός απόλυτα λογικού αιτήματος (της αναθεώρησης των ΠΕΣΔΑ), όταν επί σειρά ετών το υποτιμούσαν και το παρέκαμπταν (κυβέρνηση, υπουργεία και οι πειθήνιες περιφερειακές αρχές και οι ΦοΔΣΑ).

Με αυτά τα δεδομένα αποκτά νέα επικαιρότητα η παρέμβαση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, με την οποία επισημαίνεται ότι «χρειάζεται μια ισχυρή και άμεση κινηματική και πολιτική απάντηση σε αυτό το σχέδιο» και κατατίθεται η ιδέα μιας συντονισμένης πανελλαδικής παρέμβασης, με αυτά τα χαρακτηρστικά, καταρχήν στο Δίκτυο συντονισμού συλλογικοτήτων, αλλά και σε όλες τις συλλογικότητες, που έχουν εμπλακεί ή επιθυμούν να εμπλακούν στα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης.

1 σχόλιο:

  1. Γεωργια Ασημακοπουλου22 Μαΐου 2014 - 3:10 μ.μ.

    Την πρώτη Κυριακή το κίνημα των κατοίκων στη Χαλικιδικη ΝΙΚΗΣΕ - εδιωξε τον Παχτα . Αυτη τη Κυριακή ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να ακυρώσουμε το σχεδιο για τις 4 Μονάδες επεξεργασίας απορριμματων με ΣΔΙΤ στην ΑΤΤΙΚΗ - ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΔΟΥΡΟΥ. Δυο μέρες πριν τις εκλογες ο Γ. Σγουρος, μετα το χθεσινο της Ελευθεροτυπίας, δηλώνει ότι όρος στο διάλογο για τη ΣΔΙΤ Γραμματικου είναι «να μην υπάρχουν εγγυημένες ποσότητες». Μεχρι τωρα όλα τα στοιχεία ήταν απορρητα...Ε λοιπόν, αν σήμερα, υποχρεωνεται ο Γ. Σγουρος, μπροστα στο φόβο των εκλογών, να σπάσει το εθνικο μοντέλο που έχει φορεθεί καρμπον απο την κυβερνηση σε ολη την αυτοδιοικηση , υπο τις ευλογίες του τοποτηρητή της Μέρκελ (Φούχτελ), ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΝΙΚΗ !!!!!!!! ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ-ΕΔΣΝΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή