Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Επιστολή Δούρου στους δήμους της Αττικής

Με επιστολή της η περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου προς τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Αττικής, παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας αρχής στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που κινούνται στους εξής άξονες:
1.    Σταδιακή εφαρμογή αποκεντρωμένου συστήματος διαχείρισης, που θα περιλαμβάνει τη σταδιακή μεταφορά δραστηριοτήτων της ΟΕΔΑ Φυλής ή και των εγκαταστάσεών της, καθώς και το οριστικό κλείσιμό της, στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος.
2.    Ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων.
3.    Ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής, καθώς και ένα πρώτο προσωπικό σχόλιο.


Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια καλή εξέλιξη, καθώς αποσαφηνίζονται οι θέσεις της περιφερειακής αρχής σε βασικά ζητήματα και, μάλιστα, με τρόπο θετικό. Γι αυτό και ξενίζει το γεγονός ότι η επιστολή δημοσιοποιήθηκε από τους αποδέκτες της και όχι από την ίδια την περιφέρεια. Όπως και να ‘χουν τα πράγματα, περνάμε σε μια νέα φάση: αυτή στην οποία οι εξαγγελίες και η βούληση για την εφαρμογή τους θα δοκιμαστούν στην πράξη. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην ανάγκη το νέο πλαίσιο της αποκεντρωμένης διαχείρισης να αποκτήσει συγκεκριμένο και ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς και στην ανάγκη να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για την υλοποίησή του.

Αν η νέα περιφερειακή αρχή έχει σαφή αντίληψη για το περιεχόμενο της αποκεντρωμένης διαχείρισης που εξήγγειλε, ας προχωρήσει χωρίς δισταγμούς και υπαναχωρήσεις. Η αναγκαία διαδικασία διαμόρφωσης του νέου ΠΕΣΔΑ και η σχετική διαβούλευση δεν θα πρέπει να αποτελέσουν λόγο, ούτε για καθυστερήσεις, ούτε για ανακύκλωση αντιλήψεων και πρακτικών που οι εμπειρίες μας και η συλλογική συνείδηση των τελευταίων χρόνων έχουν απορρίψει.

Στη διαδικασία αυτή θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι η όποια έκβαση αποτελεί, αποκλειστικά, υπόθεση της περιφέρειας. Το αντίθετο. Και τώρα και στο μέλλον, όπως και μέχρι τώρα, τη σφραγίδα στις εξελίξεις θα τη βάλει εκείνο το κοινωνικο-πολιτικό μέτωπο, που αντιστάθηκε σθεναρά στις κυρίαρχες πρακτικές του κράτους και του καθεστωτικού πολιτικού προσωπικού και που κατόρθωσε να επεξεργαστεί και να επιβάλλει την ιδέα ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης. Ξεπερνώντας, όταν και όπου χρειάζεται, τις δικές του καθυστερήσεις και αγκυλώσεις.

ΤΚ

1 σχόλιο: