Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Αυτόκλητοι «πλασιέ» της καύσης και οι αθλιότητές τους

Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων (ΤΣΔΑ) ήταν και είναι μια κινηματική απαίτηση, που υιοθετήθηκε από το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Οι δήμοι, υποχρεωτικά πλέον, έχουν αρχίσει να τα εκπονούν και σιγά-σιγά και πολύ δειλά τα υλοποιούν.

Στην πράξη αποδεικνύεται μια σύνθετη, επίπονη και αντιφατική διαδικασία. Πολλοί δήμοι και οι υπηρεσίες τους είναι παντελώς ανυποψίαστοι για λογικές αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, μέσω δημοτικών υποδομών. Οπότε, η απαίτηση για ΤΣΔ τους ήρθε «ουρανοκατέβατη» και προσπαθούν να προσαρμοστούν. Άλλοι κωλυσιεργούν συνειδητά, οδηγούμενοι από τις δικές τους «ευκολίες» και προκαταλήψεις και σε πολλές περιπτώσεις πιεζόμενοι από ομάδες «ανησυχούντων» πολιτών -συμπεριλαμβανομένων και αριστερών και οικολόγων- που χαρακτηρίζουν χωματερές ακόμη και ήπιες δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Άλλοι, τέλος, με καθαρά πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια αντιδρούν, υποστηρίζοντας πολιτικές συγκεντρωτικής, ιδιωτικοποιημένης διαχείρισης. Καλή ώρα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κάποιοι δήμαρχοι του Πειραιά κ.ά.. Για την αντιφατικότητα της διαδικασίας, ας σημειώσουμε ότι κάποιοι δήμοι, ενώ έχουν επιλέξει κάποιες δράσεις αποκεντρωμένης, ήπιας διαχείρισης δε διστάζουν να ανοίξουν την πόρτα στους εργολάβους, ακόμη και γι αυτές (π.χ. δήμοι Ελευσίνας και Ηλιούπολης).

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και μιλώντας για την περιφέρεια Αττικής, με τους εξήντα, περίπου, δήμους -πλην των νησιωτικών- ελάχιστοι έχουν εκπονήσει τοπικά σχέδια με ουσιαστικό περιεχόμενο. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσανατολίζονται μεν σε δράσεις προδιαλογής υλικών, αλλά σπάνια προβλέπουν δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, που θα υποδέχονται και θα αξιοποιούν τα χρήσιμα υλικά. Αντίθετα, συντηρώντας και επεκτείνοντας τους σταθμούς μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), σχεδιάζουν να εξακολουθούν να οδηγούν το σύνολο, σχεδόν, των αποβλήτων τους είτε στα κέντρα διαλογής της περίφημης ΕΕΑΑ και των άλλων συστημάτων, είτε στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Φυλής για πολλά χρόνια ακόμη. Και, φυσικά, τσιμουδιά για τα υπολειμματικά σύμμεικτα και τους χώρους ταφής. Η Φυλή να ’ναι καλά -και γι αυτές τις δουλειές-, άντε και μια μελλοντική «Φυλή». Λίγοι δήμοι ξεφεύγουν από την «πεπατημένη» και ανάμεσά τους οι δήμοι Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου και Ν. Ιωνίας, που εκπόνησαν κοινό ΤΣΔ, ίσως το πιο προωθημένο απ’ όλα. Στο ΤΣΔ σχεδιάζεται πλήρες δίκτυο υποδομών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, διαδημοτικής υποδομής επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων εκτός Φυλής και νέων χώρων υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων.

Το θέμα μας, όμως, δεν είναι τα ΤΣΔ. Είναι η τεράστια έκπληξη που νιώσαμε, συνειδητοποιώντας ότι πρόσωπα με αναφορά των δραστηριοτήτων τους τη Φυλή, απ’ όλα τα ΤΣΔ της Αττικής διάλεξαν να κριτικάρουν δημόσια αυτό των τεσσάρων δήμων. Συνδυάζοντάς την «κριτική» τους με μια απροκάλυπτη και αήθη επίθεση και σε συγκεκριμένο πρόσωπο, υπεράνω κάθε υποψίας και λειτουργώντας σαν «πλασιέ» της εξαγωγής στο εξωτερικό των σκουπιδιών, με σκοπό την καύση.


Το επιχείρημα ήταν ότι σε κάποια σημεία του συγκεκριμένου ΤΣΔ αναφέρεται πως: στη μεταβατική περίοδο μέχρι το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής (όχι στο διηνεκές) και στο βαθμό που δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δημοτικών υποδομών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης είναι προτιμότερο η ΕΜΑΚ, αντί να δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα, να δέχεται προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμα και οργανικά υλικά. Αυτό θεωρήθηκε «έγκλημα καθοσίωσης» για τους αυτοδιορισμένους στη θέση των αυθεντικών υπερασπιστών της τοπικής κοινωνίας της Φυλής.

Η αρχή έγινε με mail, άγνωστου (στο όνομα) αποστολέα, αλλά γνωστού για τη φασίζουσα συμπεριφορά του στο διαδίκτυο. Που επικαλείται μόνιμα την επιτροπή αγώνα Φυλής, χωρίς ποτέ η τελευταία να έχει διαχωρίσει τις θέσεις της από τις πρακτικές του. Στο μήνυμα αυτό στοχοποιούνταν η Δέσποινα Σπανούδη, βασική συντάκτρια του ΤΣΔ, επιστημονική συνεργάτιδα του δημάρχου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, με αναγνωρισμένη επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια και με πολύχρονη κινηματική δραστηριότητα στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσα από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ και όχι μόνο. Με δεδομένο το περιεχόμενο του ΤΣΔ των τεσσάρων δήμων, τι να υποθέσει κανείς/μία για τα πιθανά κίνητρα του συγκεκριμένου θρασύτατου τύπου; Να ενόχλησε η τεκμηριωμένα ακέραιη στάση της Δ. Σπανούδη; Το γεγονός ότι στην εκπόνηση του ΤΣΔ συνέβαλε αφιλοκερδώς και ομάδα νέων επιστημόνων, μελών της ΠΡΩΣΥΝΑΤ; Ή, μήπως, ενόχλησε το ότι ο δήμαρχος της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας εξακολουθεί, αστήρικτος από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, να δίνει μια σκληρή μάχη ενάντια σε μεγάλα συμφέροντα; 

Το βέβαιο είναι πως η αθλιότητα είχε και συνέχεια. Κάποια πρόσωπα από την επιτροπή αγώνα Φυλής, χωρίς να είναι γνωστό αν υπήρχε κάποια συλλογική απόφαση της επιτροπής, έκαναν διάβημα στο δήμαρχο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση στη συνεργάτιδά του και στο ΤΣΔ, που «χρησιμοποιεί ψευδή στοιχεία» κ.ά.. Δεν αρκέστηκαν, όμως, σε αυτά. Είχαν να προτείνουν και την ιδανική λύση για τους τέσσερις δήμους: την εξαγωγή των σύμμεικτων σκουπιδιών τους στο εξωτερικό για καύση, που, εκτός των άλλων, θα τους αποφέρει τεράστια κέρδη (!!!). Όλα τα ’χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε. Δεν μας έφταναν οι εργολάβοι της καύσης, αποκτήσαμε και τους «κινηματικούς» υποστηρικτές τους.

Είναι προφανές ότι τα δύο περιστατικά δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Και η αλήθεια είναι ότι δεν τα ακούμε για πρώτη φορά. Για την καύση πρωτακούσαμε στην Κερατέα, κατά τη διάρκεια και μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις. Τότε, που κυριαρχούσε το «ούτε ένα κιλό σκουπίδια στην Κερατέα». Πιο πρόσφατα, πλασαρίστηκε η ιδέα της εξαγωγής των σκουπιδιών στο εξωτερικό στο Γραμματικό (στη συνέχεια αναδιπλώθηκαν περιοριζόμενοι στο «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα εξαγωγής»). Για να φτάσουμε στους πιο σίγουρους της Φυλής, που μας υπόσχονται και κέρδη.

Δεν είναι τυχαίο το σε ποιους «κινηματικούς» θυλάκους βρήκε θιασώτες η αντίληψη της εξαγωγής των σκουπιδιών και της καύσης (φυσικά, σε άλλες περιοχές και άλλες χώρες, όχι στις δικές τους). Ακριβώς, στις περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν «στοχοποιηθεί» για την υλοποίηση του συγκεντρωτικού, φιλοεργολαβικού μοντέλου διαχείρισης, με τα φαραωνικά εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και τις μονάδες καύσης που, αναγκαστικά, τις συνοδεύουν. Αυτά, που όταν είναι σε άλλες χώρες, θεωρούνται φυσιολογική λύση! Για να αποδειχθεί, για μια ακόμη φορά, ότι ο προσανατολισμός των τοπικών αντιδράσεων, ούτε δεδομένος είναι, ούτε προς τη σωστή κατεύθυνση πάντα. Ειδικά, όταν απουσιάζει η πολιτική και κινηματική στάση εξυπηρέτησης του συλλογικού συμφέροντος και μια πρόταση εναλλακτικής διαχείρισης. Ή, όταν η στάση αυτή και οι προτάσεις μπαίνουν στο ντουλάπι, λόγω της απελπισίας και της απογοήτευσης που δημιουργεί η διαφαινόμενη αναποτελεσματικότητα κάποιων αγώνων και η διάψευση των ελπίδων από τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο κάποιοι από αυτούς επένδυσαν πολλά. 

Σε κάποιους/ες από τα κινήματα κάτι τέτοια μπορεί να φαντάζουν γραφικά ή να αποδίδονται σε κάποιους «σαλταρισμένους». Δεν είναι καθόλου έτσι, όμως, τα πράγματα. Αντιλήψεις και πρακτικές σαν αυτές, ακόμη κι αν οφείλονται στην απελπισία που προκαλεί η πιθανότητα της συνέχισης της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στη Φυλή, δε στιγματίζουν μόνο τους φορείς τους. Δυσφημούν και απαξιώνουν κάθε κινηματική δραστηριότητα και έναν σκληρό αγώνα που δίνεται σε πολλά μέτωπα, για μια διαχείριση των αποβλήτων σε όφελος της κοινωνίας. Στρώνουν το έδαφος στα εργολαβικά συμφέροντα, σε μια στιγμή κρίσιμη για την πορεία που θα πάρει η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας. Και γι αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά, τη στιγμή που εκδηλώνονται.

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ δε «μάσησε» ποτέ τα λόγια της μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Για την ακρίβεια, έτσι γεννήθηκε. Γι αυτό και εισπράττει, συχνά-πυκνά, ποικίλες εκδηλώσεις «συμπάθειας» άσπονδων φίλων και εχθρών. Μικρό το κακό. Αυτό που μας ξενίζει και μας ανησυχεί, όμως, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων της αριστεράς, που κάνουν τα στραβά μάτια και ανέχονται αντιλήψεις και συμπεριφορές ξένες σε κάθε έννοια κινηματικής ηθικής και πολιτικής και «χαϊδεύουν» τους φορείς τους. Που πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει ενότητα και αποτελεσματικότητα στα κινήματα, στη βάση μιας συντηρητικής ατζέντας, «νοθευμένης» με τις επιδιώξεις των εργολάβων. Ας το ξανασκεφτούν λίγο καλύτερα, γιατί τέτοια λάθη και παραλείψεις πληρώνονται. Πολύ ακριβά, συνήθως.


29/11/2015

Τάσος Κεφαλάς

5 σχόλια:

 1. Μια σκέψη: "Στην ιδέα της διακοινοτικής μεταφοράς των απορριμμάτων σε χώρες όπου ήδη λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, και τα οποία υπολειτουργούν λόγω της έλλειψης των σύμμικτων -κάνουν ανακύκλωση εκεί- και που αυτές οι χώρες τα ζητάνε και τα εισάγουν ήδη από Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ....... η οποία ιδέα....... ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΙΖΕΣ............ και στην υπάρχουσα κατάσταση της Ελλάδας που υποκείπτει η αγαπητή Περιφέρεια Αττικής, των εργολάβων, των ΣΔΙΤ, των νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμικτων ΚΑΙ καύσης που θα ακολουθήσει........ η οποία.....ΕΧΕΙ ΜΙΖΕΣ......... βρίσκουμε κάποιο λόγο για τον οποίο χτυπιούνται όλοι για την "ανήθικη και κακόβουλη πρόταση της εξαγωγής";;;;; Μια σκέψη σας έβαλα........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητή Katerina, με βάλατε σε περισσότερες της μιας σκέψεις. Επιτρέψτε μου να σας τις κοινοποιήσω:
   1. Αν όλα σας τα επιχειρήματα εξαντλούνται στην παραπάνω συνωμοσιολογική προσέγγιση, λυπάμαι αλλά δεν με πείσατε.
   2. Μίζες -και μαφία θα πρόσθετα- υπάρχουν σε όλη την κλίμακα της διαχείρισης των αποβλήτων, ακόμη και στην ανακύκλωση. Σας λέει κάτι, μήπως, το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου; Κυρίως, όμως, οι μίζες υπάρχουν εκεί που υπάρχουν σύμμεικτα ή επικίνδυνα απόβλητα και διασυνοριακή μεταφορά τους. Υποθέτω ότι γι αυτό μιλάτε και όχι για εμπόριο γαρδένιας.
   3. Υποθέτω, επίσης, ότι στο εμπόριο των σύμμεικτων, διότι περί αυτού πρόκειται, μεγαλοεπιχειρηματίες θα εμπλακούν. Ή, μήπως, φιλανθρωπικά ιδρύματα; Ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε;
   4. Αν το επιχείρημα είναι το «αφού υπάρχει μια δυνατότητα να διώξουμε «νόμιμα» τα σκουπίδια μας γιατί να μην το κάνουμε», θα σας έλεγα ότι «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα». Σκεφτείτε, πολύ απλά, ότι το πρώτο πράγμα που θα κληθείτε να απαντήσετε είναι το «αφού εκεί, γιατί όχι και εδώ;». Εκτός αν η εξαγωγή των σκουπιδιών είναι μια έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης στους ατυχείς σκουπιδοβιομηχάνους της βόρειας Ευρώπης, που αστόχησαν στις επιχειρηματικές τους επιλογές, υπερδιαστασιολόγησαν τα εργοστάσια τους και τώρα ξέμειναν από σκουπίδια.
   5. Μην υπενθυμίζετε σε μας το «κάνουν ανακύκλωση εκεί». Πείτε το σε αυτούς/ές -θα έχετε τέτοιους/ες γνωστούς/ές, είμαι βέβαιος- που δε θέλουν «ούτε ένα κιλό σκουπίδια» στον τόπο τους, που παρομοιάζουν με χωματερές τα πράσινα σημεία, τα δημοτικά ΚΔΑΥ και τις μονάδες κομποστοποίησης και που σκίζουν τα ιμάτιά τους επειδή όλα αυτά «θα καταστρέψουν τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της Αττικής». Σε αυτούς/ές που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη Φυλή, αλλά δε δέχονται καμία αποκεντρωμένη δημοτική δραστηριότητα. Συμπεριλαμβανομένων και κάποιων από τη Φυλή.
   6. Μην απελπίζεστε, πιστεύοντας ότι όλοι χτυπούν τη «φοβερή» ιδέα της εξαγωγής σκουπιδιών. Ψάξτε το λίγο καλύτερα. Θα βρείτε αρκετούς συμμάχους. Μόνο που δεν είμαι βέβαιος πως θα είναι αυτοί που θα θέλατε.
   7. Επικαλείστε την ασυνεπή στάση της περιφέρειας Αττικής. Θυμάστε, μήπως, ποιοι/ές έδωσαν μάχη για να εκλεγεί η συγκεκριμένη «Περιφέρεια Αττικής, των εργολάβων, των ΣΔΙΤ, των νέων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμικτων ΚΑΙ καύσης που θα ακολουθήσει»; Θυμάστε, μήπως, ποιοι/ές έσπευσαν να στελεχώσουν τις επιτροπές της παράταξης της κ. Δούρου; Νομίζετε ότι πρέπει να αισθανόμαστε τύψεις, που κάποιοι/ες διαψεύστηκαν και έμειναν «ορφανοί»; Ή, μήπως, πρέπει να πληρώσουμε όλοι οι κάτοικοι της Αττικής το μάρμαρο, υιοθετώντας την επικίνδυνη ιδέα της εξαγωγής, για να εξιλεωθούν οι αφελείς;
   8. Το πρόβλημα δεν είναι, κυρίως, ηθικό. Είναι πρακτικό. Η εξαγωγή και καύση των σύμμεικτων σκουπιδιών τη νομιμοποιεί σαν διαδικασία. Συντηρεί λογικές περιορισμένης ανακύκλωσης -φαίνεται, πεντακάθαρα, στα τοπικά σχέδια των δήμων- και διατήρησης των απορριμμάτων σε σύμμεικτη μορφή. Ότι φαίνεται, σε κάποιους, σαν μια ανώδυνη και προσωρινή λύση, θα είναι αύριο η οδυνηρή πραγματικότητα στη χώρα μας. Αυτόν το διεμβολισμό της ατζέντας των κινημάτων από φιλοεργολαβικές λογικές θέλει να αναδείξει και να καυτηριάσει ο σχολιασμός μου και όχι να αποδώσει ύποπτες σκοπιμότητες στους φορείς της άποψης της εξαγωγής. Για να μην παρεξηγούμαστε.
   9. Βλέπω ότι μπαίνετε στον πειρασμό να κάνετε υπαινιγμούς για ανθρώπους που δε γνωρίζετε. Λάθος δρόμο διαλέξατε και εκτίθεστε. Δυσανασχετείτε με την κριτική, νομίζω ότι κολακεύεστε με τις θωπείες όψιμων φίλων και ξεχνάτε ποιοι στάθηκαν, όλα αυτά τα χρόνια, με συνέπεια και από θέση αρχών στην υπόθεση του Γραμματικού, της Φυλής και της Κερατέας. Δεν θα ήταν πιο φρόνιμο θα ήταν να περιοριστείτε σε παράθεση επιχειρημάτων; Τα υπόλοιπα αφήστε τα σε αυτούς που έχουν μάθει να κινούνται βρώμικα και υπόγεια. Αλήθεια, για τις αθλιότητες που καταγγέλλονται έχετε να πείτε κάτι ή σας φαίνονται όλα φυσιολογικά;

   Τάσος Κεφαλάς

   Διαγραφή
 2. κύριε Κεφαλά,

  Ζητάτε από τον κ. Γκίκα να σταματήσει μια συζήτηση που μόλις άρχισε και ομολογώ ότι αρχικά είχα τον πειρασμό να το κάνω διότι ενοχλεί αφάνταστα την αισθητική μου η αήθης επιλογή σας να καταφεύγετε σε χαρακτηρισμούς και ύβρεις.
  Από την άλλη όμως, το λογικό μου συμπέρασμα είναι ότι έχετε χάσει πλήρως την ψυχραιμία σας και αυτό σας κάνει επιζήμιο για τα συμφέροντα αυτών που εγώ αντιμάχομαι όλα αυτά τα χρόνια και γι αυτό θα σας απαντήσω....
  Όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει δεν πρόκειται να επιχειρείσω να σας μεταπείσω ούτε για να σας προβληματίσω διότι δεν πιστεύω (όπως άλλοι) ότι είστε απλά ένα ακόμα ''αξιόπιστο'' ,μυαλοφυγόδικο, ανεγκέφαλο και κρυφό γρανάζι κάποιου μηχανισμού που διαπλέκεται με το θηρίο της διαφθοράς.
  Θεωρώ ότι δράτε με πλήρη συνείδηση και ομολογώ ότι σας θεωρώ έξυπνο άνθρωπο.
  Είμαι σίγουρος ότι ξέρετε πιο είναι το σωστό.
  Οι συνεργάτες σας όμως, όπως είναι και ο ΕΔΣΝΑ, σας έχουν βάλει να υποστηρίζετε το αντίθετο.

  Η απάντησή μου λοιπόν είναι η εξής
  ΠΡΏΤΟΝ
  ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΟΥΤΑ.
  ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΝΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΙ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΩ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΣ
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ
  ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΛΙΟΥΤΑ με τρόπο που δεν θα προσβάλλεται η νοημοσύνη κανενός , ούτε η δική σας (μπορείτε?)


  Μαραθώνας 01/12/15
  Δ.Δαμάσκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό ακριβώς εννοούσα, όταν έγραφα για αθλιότητες. Τώρα, μας προέκυψε και προστασία «περιβάλλοντος». Αποδεικνύεται ότι σε αυτό το σπορ υπάρχουν ανεξάντλητα αποθέματα. Ελπίζω, κάποια στιγμή, οι πρωταγωνιστές του να πάψουν να κρύβονται πίσω από σεμνότυφες διατυπώσεις του τύπου «να διερευνήσουμε την προσωρινή εξαγωγή του υπολείμματος» (πόσο προσωρινή, άραγε); Και να βρουν τα κότσια να υπερασπιστούν δημόσια τη φιλοεργολαβική λογική των σύμμεικτων και της καύσης, που προτείνουν. Ή να ομολογήσουν δημόσια ότι το ιδεολογικό υπόβαθρο των επιλογών τους είναι παρόμοιο με το αλήστου μνήμης «ούτε ένα κιλό σκουπίδια στην Κερατέα». Αν και όταν συμβεί αυτό, τα ξαναλέμε ένα χεράκι.

  Τάσος Κεφαλάς

  ΥΓ
  Για να μιλήσω στη γλώσσα των πιο ακραίων και πιο χυδαίων, που καταλαβαίνουν καλύτερα, θα τους θυμίσω την ιστορική φράση γνωστού ποδοσφαιροπαράγοντα: «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να είναι καλά και όλοι οι άλλοι να πάνε να …». Αν, όπου Ολυμπιακός και Αιγάλεω, βάλετε Ανατολική και Νότια Αττική, θα έχετε ένα συγκεκριμένο σκηνικό. Στο οποίο συμ-πρωταγωνιστούν κάποια μεγαλόσχημα στελέχη της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, για να μην ξεχνιόμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "Ας το ξανασκεφτούν λίγο καλύτερα, γιατί τέτοια λάθη και παραλείψεις πληρώνονται. Πολύ ακριβά, συνήθως."
  Λέω και λένε πως Οποιος κάνει μισές επαναστάεις σκάβει τον τάφο του.
  "Στρώνουν το έδαφος στα εργολαβικά συμφέροντα, σε μια στιγμή κρίσιμη για την πορεία που θα πάρει η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας."
  θα ελεγα σε μια στιγμή κρισιμη .....για τη διαχείριση του κάθε τι στη χώρα μας.
  Συγχαρητήρια κε Τ.Κεφαλά για το κείμενό σας,η δύναμη και η διαφαινόμενη αλήθεια του λόγου σας είναι συγκλονιστική.
  Μην υποκύψετε ποτέ σε απαγορεύσεις και δικανικούς δεκάρικους λόγους.Σε αγωνιστές σαν εσας στηρίζεται η όποια ελάχιστη αισιοδοξία
  εχει απομείνει για το μέλλον στη χώρα μας.
  Αιγάλεω 03/12/15
  Κ.Π. Αρχιτέκτων

  ΑπάντησηΔιαγραφή