Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Μεγάλες οι ευθύνες του ΕΔΣΝΑ και του δήμου Φυλής για τη φωτιά στο ΧΥΤΑ

Με νέα παρέμβασή του, ο "Συντονισμός πολιτών και συλλογικοτήτων για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής" επισημαίνει τις ευθύνες του ΕΔΣΝΑ και του δήμου Φυλής, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξέσπασε για μιαν ακόμη φορά στο ΧΥΤΑ Φυλής, την Κυριακή 17/7/2016.Στην παρέμβαση επισημαίνονται τα προβλήματα λειτουργίας του ΧΥΤΑ, που κάνουν συχνά παρόμοια περιστατικά, οι τεράστιες συνέπειές τους στην υγεία του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής, καθώς και η απουσία μέτρων προφύλαξής του, μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Ζητούν ουσιαστικές και δεσμευτικές προβλέψεις στο νέο περιφερειακό σχεδιασμό για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, σε συνδυασμό με τη δημιουργία των αναγκαίων, νέων αποκεντρωμένων υποδομών διαχείρισης της Αττικής.


Τη διαμαρτυρία τους την επιδίδουν στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, που πραγματοποιείται την Τετάρτη 20/7/2016, μαζί και με το ψήφισμα της ανοιχτής συγκέντρωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13/7/2016 στην κεντρική πλατεία των Α. Λιοσίων.

Στην ίδια συνεδρίαση θα τεθεί και το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών για την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης για τις συνέπειες της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής. Θέμα το οποίο επανέρχεται για συζήτηση στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, μετά την αναβολή της συζήτησης σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ 
ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Μεγάλες οι ευθύνες του ΕΔΣΝΑ και του δήμου Φυλής για τη φωτιά στο ΧΥΤΑ

Η μεγάλη φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής, την Κυριακή 17/7/2016, δεν ήταν η πρώτη σε αυτόν το χώρο και, δυστυχώς, δεν θα είναι και η τελευταία. Δεκάδες φορές  στο  ΧΥΤΑ Φυλής είχαμε πυρκαγιές και δεκάδες φορές οι κάτοικοι του Δήμου Φυλής και των γύρω Δήμων πνίγηκαν από τον τοξικό καπνό των σκουπιδιών της χωματερής. Θυμίζουμε μόνο την τεράστια φωτιά του 2002, καθώς και τις  φωτιές  του Ιουνίου του 2014 και του Ιουλίου του 2015.

Την Κυριακή ολόκληρος ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής, αλλά και μικρά παιδιά και άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα χωρίς καμία υπεύθυνη ενημέρωση από τον ΕΔΣΝΑ, την Αντιπεριφέρεια Αττικής  και το Δήμο Φυλής, ανέπνεαν  για ώρες τον τοξικό καπνό. ΕΔΣΝΑ και Δήμος Φυλής ακόμα και μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν έχουν εκδώσει ούτε ένα δελτίο τύπου  προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι συνέβη. Και αυτό είναι απαράδεκτο όταν γνωρίζουν πολύ καλά την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι η χωματερή γίνεται πραγματικά τοξική βόμβα όταν καίγεται. Η καύση σύμμεικτων σκουπιδιών έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία και εξάπλωση ισχυρών τοξικών ρύπων -όπως διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα- και συνεισφέρει αρνητικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όλα τα παραπάνω είναι επικίνδυνα επιβαλβή για τους ανθρώπους, που εκτίθενται στις ουσίες αυτές, μέσω της αναπνοής και της τροφής. Μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, προβλήματα γονιμότητας, θυρεοειδή, ηπατικές βλάβες, δερματοπάθειες, πνευμονοπάθειες, εξασθένηση ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές συμπεριφοράς κλπ.

Ο δήμος Φυλής, όταν  πρόκειται  να διαφημίσει  τις επιχειρήσεις των σκουπιδοεργολάβων, ξέρει να  στήνει μεγάλες καμπάνιες ενημέρωσης σε κανάλια και εφημερίδες. Για τη φωτιά, που έπνιξε με τοξικό καπνό ολόκληρη την περιοχή, ο κ. δήμαρχος δε λέει την παραμικρή κουβέντα, για να μην τσαλακωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα του ΧΥΤΑ στα μάτια των πολιτών...

Όλοι οι αρμόδιοι γνωρίζουν πως αυτού του τύπου οι θηριώδεις  εγκαταστάσεις, σαν το ΧΥΤΑ Φυλής, δεν είναι ασφαλείς. Ας σταματήσουν λοιπόν τις δικαιολογίες για τους ανέμους και τους ρακοσυλλέκτες του ΧΥΤΑ, που καίνε τα καλώδια. Αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά,  πως οι αρμόδιοι αδυνατούν να προστατεύσουν το ΧΥΤΑ από τα σοβαρά ατυχήματα και τον πληθυσμό από τις συνέπειες των ατυχημάτων.

Η χτεσινή φωτιά ας σταθεί η αφορμή για να αναθεωρήσουν οι αρμόδιοι τα σχέδιά τους για το ΧΥΤΑ της Φυλής και τον περιφερειακό σχεδιασμό.
·       Να δεσμευτούν τώρα, πως θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, μόλις η β΄ φάση θα πάψει να δέχεται σκουπίδια.
·       Να μη ψηφιστεί ο νέος ΠΕΣΔΑ, χωρίς να περιγράφει αναλυτικά, συγκεκριμένα και δεσμευτικά τις βασικές περιφερειακές υποδομές (νέους ΧΥΤ και μονάδες επεξεργασίας).


Φυλή, 20/7/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου